Przepis na sztufadę wołową krok po kroku
- Polędwica wołowa 1500 g
- Słonina wieprzowa 100 g
- Świeże leśne grzyby 500 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Masło 20 g
- Cebula 100 g
- Natka pietruszki 45 g
Polędwicę posól, popieprz i zrób w niej głębokie nacięcia na całej długości.
Słoninę pokój w kostkę i oprósz ją solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Słoninę nabij na nóż i wciskaj w nacięcia na mięsie.
Pieczeń ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 2 godziny.
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją tak, by się zarumieniła.
Grzyby umyj i pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 5-6 minut.
Do grzybów wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz, a także drobno posiekaną pietruszkę.
Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.
Gotową pieczeń podawaj z sosem.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Pieczeń rzymska
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Świąteczny obiad

(liczba kalorii)
Sztufada wołowa - cechy przepisu
Więcej o sztufadzie wołowej
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest tego warta. Mięso tak przygotowane jest niezwykle miękkie, ze względu na naprawdę długą obróbkę termiczną. Jest również bardzo aromatyczne, ze względu na specjalnie dobraną mieszankę przypraw. To świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają francuską kuchnię. Najlepiej komponuje się z kluskami i pieczonymi ziemniakami. Choć całość zajmuje sporo czasu, to wołowina tak przygotowana zachwyca smakiem i miękkością. Przez wielu wołowina traktowana jest jako mięso na specjalną okazję, ma głęboki smak i aromat. Ten przepis idealnie się łączy właśnie z tym gatunkiem mięsa i sprawia, że całość jest jeszcze smaczniejsza. To opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne potrawy, zwłaszcza o intensywnym smaku.
Przepis na sztufadę wołową to pomysł na ekskluzywny posiłek dla całej rodziny. To dobra opcja na wszelkie uroczystości. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs. Jest ona bezglutenowa i świetnie sprawdzą się na diecie ketogennej, czy paleo. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sztufadę wołową, która będzie pyszna, a przy okazji nie aż tak skomplikowana, to te prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego sztufada wołowa szpikowana, najlepiej słoniną. Całość podaje się w sosie grzybowym, który sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne i lepsze. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. Dzięki dużej ilości wariantów nigdy się nie nudzą. W kilka chwil powstaje pyszny dodatek, który odmieni cały twój posiłek. To wszystko za sprawą dużej ilości aromatycznych przypraw. Dodatek kminku sprawia, że mięso jest łatwiej strawne. Ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii.
Wartości odżywcze sztufady wołowej
Energia i białka
(242g)
Węglowodany w sztufadzie wołowej
(242g)
Tłuszcze
(242g)
Witaminy w przepisie na sztufadę wołową
(242g)
Składniki mineralne w przepisie na sztufadę wołową
(242g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sztufadzie wołowej
Lista alergenów dla sztufady wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło