Sztufada wołowa

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Polędwica wołowa, świeże leśne grzyby i słonina wieprzowa – to główni bohaterowie sztufady wołowej. Te komponenty, w połączeniu z aksamitną śmietanką kremową i pachnącą natką pietruszki, tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Danie dopełniają masło i cebula, podkręcając jego bogaty smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Polędwica wołowa - 1500 g
- Słonina wieprzowa - 100 g
- Świeże leśne grzyby - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Masło - 20 g
- Cebula - 100 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Polędwicę posól, popieprz i zrób w niej głębokie nacięcia na całej długości.
- Słoninę pokój w kostkę i oprósz ją solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
- Słoninę nabij na nóż i wciskaj w nacięcia na mięsie.
- Pieczeń ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 2 godziny.
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją tak, by się zarumieniła.
- Grzyby umyj i pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 5-6 minut.
- Do grzybów wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz, a także drobno posiekaną pietruszkę.
- Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Gotową pieczeń podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny