Sztufada wołowa

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sztufada wołowa pokrojona na mniejsze kawałki.
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest tego warta.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
393 kcal
Kcal w porcji
242 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (1500 g)
  • Słonina wieprzowa (100 g)
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na sztufadę wołową krok po kroku

Polędwicę posól, popieprz i zrób w niej głębokie nacięcia na całej długości.

Słoninę pokój w kostkę i oprósz ją solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Słoninę nabij na nóż i wciskaj w nacięcia na mięsie.

Pieczeń ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 2 godziny.

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją tak, by się zarumieniła.

Grzyby umyj i pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 5-6 minut.

Do grzybów wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz, a także drobno posiekaną pietruszkę.

Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.

Gotową pieczeń podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na sztufadę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat sztufady wołowej

Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest tego warta. Mięso tak przygotowane jest niezwykle miękkie, ze względu na naprawdę długą obróbkę termiczną. Jest również bardzo aromatyczne, ze względu na specjalnie dobraną mieszankę przypraw. To świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają francuską kuchnię. Najlepiej komponuje się z kluskami i pieczonymi ziemniakami. Choć całość zajmuje sporo czasu, to wołowina tak przygotowana zachwyca smakiem i miękkością. Przez wielu wołowina traktowana jest jako mięso na specjalną okazję, ma głęboki smak i aromat. Ten przepis idealnie się łączy właśnie z tym gatunkiem mięsa i sprawia, że całość jest jeszcze smaczniejsza. To opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne potrawy, zwłaszcza o intensywnym smaku.

Przepis na sztufadę wołową to pomysł na ekskluzywny posiłek dla całej rodziny. To dobra opcja na wszelkie uroczystości. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs. Jest ona bezglutenowa i świetnie sprawdzą się na diecie ketogennej, czy paleo. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sztufadę wołową, która będzie pyszna, a przy okazji nie aż tak skomplikowana, to te prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego sztufada wołowa szpikowana, najlepiej słoniną. Całość podaje się w sosie grzybowym, który sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne i lepsze. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. Dzięki dużej ilości wariantów nigdy się nie nudzą. W kilka chwil powstaje pyszny dodatek, który odmieni cały twój posiłek. To wszystko za sprawą dużej ilości aromatycznych przypraw. Dodatek kminku sprawia, że mięso jest łatwiej strawne. Ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii.

Alergeny w sztufadzie wołowej

Lista alergenów dla sztufady wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze sztufady wołowej

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kcal)
162.72
393.77
Białko (g)
12.75
30.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany (g)
1.39
3.35
Węglowodany przyswajalne (g)
1.05
2.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz (g)
11.62
28.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.82
16.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
11.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.96
9.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
2.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.16
131.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(242g)
Witamina A (µg (mcg))
13.51
32.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
1.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.22
7.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.56
13.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.02
14.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.24
36.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.45
230.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód (mg)
49.54
119.89
Potas (mg)
286.75
693.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.18
27.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
150.10
363.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.13
43.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.72
4.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sztufady wołowej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sztufady wołowej

Koszt składników
226.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
180.00
Za 1500 g
Słonina wieprzowa
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
226.00