Szpinak z jajkiem
- Szpinak (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki (7 g)
Przepis na szpinak z jajkiem krok po kroku
Liście szpinaku umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Na patelni rozpuść masło.
Wrzuć szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 30 sekund.
Wyrównaj szpinak na patelni i wbij jajka.
Dopraw jajka pieprzem.
Smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż wierzch jajek się zetnie.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat szpinaku z jajkiem
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szpinak z jajkiem to jesteś w odpowiednim miejscu. Składa się on z dwóch składników: szpinaku i jajek. Masło, czosnek i przyprawy są elementem niewymaganym, ale nadającym dodatkowego smaku.
Wystarczy, że świeży szpinak podsmażysz na maśle z przyprawami i czosnkiem, a na wierzch wbijesz jajka. Tak przygotowane danie powinno kilka minut podgrzewać się pod przykryciem, aż jajka się zetną. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać szpinak mrożony. Wówczas przygotowanie potrwa trochę dłużej, by szpinak odparował. Również danie to nadaje się do przygotowania w piekarniku. Wtedy włóż do piekarnika patelnie z jajkiem i szpinakiem i piecz przez około 10 minut w 170 stopniach.
Szpinak z jajkiem możesz zjeść samodzielnie lub wyłożyć na pieczywo, dzięki czemu uzyskasz smaczną kanapkę. Będzie to świetny pomysł na szybki i pyszny posiłek. Równie dobrze sprawdzi się na śniadanie, jak i na kolację.
Przepis na szpinak z jajkiem nie może udać się bez szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Jajka natomiast są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny.
Dlatego warto wypróbować nasz przepis na szpinak z jajkiem. To szybkie i smaczne danie na pewno Wam zasmakuje.
Alergeny w szpinaku z jajkiem
Lista alergenów dla szpinaku z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szpinaku z jajkiem
Szpinak to dobre źródło witaminy C w diecie. Można wykorzystać go do każdego rodzaju dań przez śniadania, obiady aż po desery. Podawany z jajkiem zwiększy z niego wchłanianie żelaza.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.