Szpinak z czosnkiem
- Szpinak (200 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na szpinak z czosnkiem krok po kroku
Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Zeszklij go na rozgrzanej oliwie.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni.
Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ze szpinakiem
- Rolada szpinakowa
- Naleśniki ze szpinakiem
- Frittata
- Tarta ze szpinakiem
- Rolada szpinakowa z łososia
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Sałatka z ananasem
- Ciasto francuskie ze szpinakiem
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
- Ciasto leśny mech
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Pierogi ze szpinakiem
- Ciasto szpinakowe
- Rolady z indyka
- Zupa szpinakowa
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Kurczak ze szpinakiem
- Dania ze szpinakiem
Więcej informacji na temat szpinaku z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to jeden z tych dodatków, który wspaniale sprawdza się na co dzień w wielu różnych kombinacjach. Można podawać go jako dodatek lub bazę do sosu.
Przepis na szpinak z czosnkiem smażony na patelni to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest niezwykle smaczna. Świeży czosnek połączony ze szpinakiem wspaniale się komponuje. W tym daniu sprawdza się świeży szpinak, ale również szpinak mrożony. Obie wersje smakują równie dobrze i ciekawie. Mrożony szpinak zawsze można mieć pod ręką, jest też wersją nieco tańszą. To najlepszy wybór dla miłośników zielonych dodatków. Szpinak, choć nie wygląda pięknie, jest pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy. To dobry wybór na co dzień. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.
Szpinak jest skarbnicą wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ krwionośny oraz odpornościowy. Oprócz tego dostarcza również potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych. Szpinak jest też źródłem kwasu foliowego, którego obecność jest niezbędna głównie w diecie kobiet w wieku rozrodczym. To warzywo, które, choć może kojarzyć się z niesmacznymi szkolnymi, czy stołówkowymi daniami, powinno gościć w diecie jak najczęściej ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Na szczęście wcale nie musi być nieapetyczne. Ten przepis pozwala stworzyć naprawdę smaczny dodatek, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste dodatki. Ze względu na naprawdę duży dodatek czosnku ten szpinak nie ma nic wspólnego z mdłym daniem, które można spotkać na szkolnych stołówkach, czy w szpitalu. Szpinak jest tak dobry, że można zajadać go bez innych dodatków. Świetnie smakuje również na grzance, z dodatkiem makaronu, w zapiekankach, a nawet na pizzy. Ze względu na swój uniwersalny charakter nigdy się nie nudzi, dlatego ten przepis na pewno zostanie Twoim ulubionym!
Alergeny w szpinaku z czosnkiem
Lista alergenów dla szpinaku z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szpinak z czosnkiem
Wartości odżywcze szpinaku z czosnkiem
To niezwykle zdrowy dodatek.
Energia i białka
(63g)
Węglowodany
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy
(63g)
Składniki mineralne
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.