Przepis na szpinak w sosie śmietanowym krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża

Na dużej patelni podgrzej oliwę.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę.

Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje.

Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Sos jest gotowy do użycia.

Szpinak w sosie śmietanowym podczas przygotowania
Szpinak w sosie śmietanowym
Koszt przygotowania dania
17.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1078 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Szpinak w sosie śmietanowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szpinaku w sosie śmietanowym

Szpinak w sosie śmietanowym to idealny pomysł na dodatek na obiad. Świetnie sprawdzi się do dań z makaronem, drobiem, rybami czy nasionami roślin strączkowych.

Przepis na szpinak w sosie śmietanowym wykonasz naprawdę w kilka minut. Na początku na dużej patelni podgrzej oliwę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę. Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Sos jest gotowy do użycia. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić szpinak w sosie śmietanowym. Taki pyszny sos możesz dodatkowo wzbogacić suszonymi pomidorami z oleju, które nadadzą dodatkowego smaku.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko świeży szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Ten najlepszy szpinak w sosie śmietanowym poleca się na obiad. Takim sosem możesz polać upieczone warzywa, ugotowane na parze mięso lub ryby, lub wykorzystać do zapiekanek, lub szybkich dań. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem szpinakowo-śmietanowym. Dodatkowo możesz wzbogacić takie danie pomidorkami koktajlowymi lub słodką papryką. Jeśli potrzebujesz bardziej treściwego dania, możesz dodać kawałki wędzonego łososia lub podsmażonego kurczaka. Z każdym dodatkiem uzyskasz oddzielnie i zaskakujące danie.

Wartości odżywcze szpinaku w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
215.78 kcal
1078.89 kcal
Białko
3.94 g
19.70 g

Węglowodany w szpinaku w sosie śmietanowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
4.51 g
22.57 g
Węglowodany przyswajalne
3.45 g
17.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
5.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
21.07 g
105.33 g
Tłuszcze nasycone
14.85 g
74.24 g
Szacunkowy indeks glikemiczny szpinaku w sosie śmietanowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpinaku w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla szpinaku w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania szpinaku w sosie śmietanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na szpinak w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób