Szpinak w sosie śmietanowym

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:53 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie śmietanowego szpinaku
Szpinak w sosie śmietanowym
Szpinak w sosie smietanowym to idealny pomysł na dodatek do dania obiadowego. Świetnie sprawdzi się do dań z makaronem, drobiem, rybami czy nasionami roślin strączkowych.
Przygotowanie 5 min
Czas duszenia 20 min
1078 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Szpinak (250 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (25 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na szpinak w sosie śmietanowym krok po kroku

Na dużej patelni podgrzej oliwę.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę.

Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje.

Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Sos jest gotowy do użycia.

Jak oceniasz przepis na szpinak w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat szpinaku w sosie śmietanowym

Szpinak w sosie śmietanowym to idealny pomysł na dodatek na obiad. Świetnie sprawdzi się do dań z makaronem, drobiem, rybami czy nasionami roślin strączkowych.

Przepis na szpinak w sosie śmietanowym wykonasz naprawdę w kilka minut. Na początku na dużej patelni podgrzej oliwę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę. Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Sos jest gotowy do użycia. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić szpinak w sosie śmietanowym. Taki pyszny sos możesz dodatkowo wzbogacić suszonymi pomidorami z oleju, które nadadzą dodatkowego smaku.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko świeży szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Ten najlepszy szpinak w sosie śmietanowym poleca się na obiad. Takim sosem możesz polać upieczone warzywa, ugotowane na parze mięso lub ryby, lub wykorzystać do zapiekanek, lub szybkich dań. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem szpinakowo-śmietanowym. Dodatkowo możesz wzbogacić takie danie pomidorkami koktajlowymi lub słodką papryką. Jeśli potrzebujesz bardziej treściwego dania, możesz dodać kawałki wędzonego łososia lub podsmażonego kurczaka. Z każdym dodatkiem uzyskasz oddzielnie i zaskakujące danie.

Alergeny w szpinaku w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla szpinaku w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szpinaku w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Świeży szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
215.78
1078.89
Białko (g)
3.94
19.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.51
22.57
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
17.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
21.07
105.33
Tłuszcze nasycone (g)
14.85
74.24
Szacunkowy indeks glikemiczny szpinaku w sosie śmietanowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpinaku w sosie śmietanowym

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
47.00