Szpinak w sosie śmietanowym
- Szpinak (250 g)
- Czosnek - 5 ząbków (25 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Żółtko jajka (3 szt.)
Przepis na szpinak w sosie śmietanowym krok po kroku
Na dużej patelni podgrzej oliwę.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę.
Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje.
Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.
Sos jest gotowy do użycia.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat szpinaku w sosie śmietanowym
Szpinak w sosie śmietanowym to idealny pomysł na dodatek na obiad. Świetnie sprawdzi się do dań z makaronem, drobiem, rybami czy nasionami roślin strączkowych.
Przepis na szpinak w sosie śmietanowym wykonasz naprawdę w kilka minut. Na początku na dużej patelni podgrzej oliwę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmaż nie dłużej niż minutę. Dodaj szpinak i duś całość, aż odparuje. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na patelnię dodaj żółtka. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Sos jest gotowy do użycia. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić szpinak w sosie śmietanowym. Taki pyszny sos możesz dodatkowo wzbogacić suszonymi pomidorami z oleju, które nadadzą dodatkowego smaku.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko świeży szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Ten najlepszy szpinak w sosie śmietanowym poleca się na obiad. Takim sosem możesz polać upieczone warzywa, ugotowane na parze mięso lub ryby, lub wykorzystać do zapiekanek, lub szybkich dań. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem szpinakowo-śmietanowym. Dodatkowo możesz wzbogacić takie danie pomidorkami koktajlowymi lub słodką papryką. Jeśli potrzebujesz bardziej treściwego dania, możesz dodać kawałki wędzonego łososia lub podsmażonego kurczaka. Z każdym dodatkiem uzyskasz oddzielnie i zaskakujące danie.
Alergeny w szpinaku w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla szpinaku w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szpinaku w sosie śmietanowym
Świeży szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.