Szpecle
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (400 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na szpecle krok po kroku
W misce umieść mąkę, mleko i jajka, wymieszaj.
Dopraw solą i gałką muszkatołową i wymieszaj.
Ciasto na kluski przełóż na deskę do krojenia.
W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj kluski, krojąc je nożem.
Gotowe kluski wypłyną na powierzchnię.
Odcedź je z wody łyżką cedzakową.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Pokrój boczek w kostkę.
Podsmaż na patelni boczek i cebulę.
Kluski podawaj na talerzu z odrobiną masła, świeżo mielonego pieprzu i boczku z cebulą.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Parowańce
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat szpecle
Szpecle to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pyszne lane kluski doskonale komponują się podane ze sztuką mięsa lub z boczkiem podsmażonym z cebulką. Przepis na szpecle jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, sól, mleko, gałka muszkatołowa, jajka, boczek, cebula, olej rzepakowy, pieprz, masło.
Jak zrobić kluski szpecle? W misce umieść mąkę, mleko i jajka, wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową i wymieszaj. Ciasto na kluski przełóż na deskę do krojenia. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj kluski krojąc je nożem. Gotowe kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedź je z wody łyżką cedzakową. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Pokrój boczek w kostkę. Podsmaż na patelni boczek i cebulę. Kluski podawaj na talerzu z odrobiną masła, świeżo mielonego pieprzu i boczku z cebulą.
Mąka pszenna jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten pomaga tworzyć struktury przestrzenne w połączeniu z wodą, dzięki temu ciasto ma elastyczną konsystencję. Glutenu nie mogą spożywać osoby chorujące na celiakię. Boczek wieprzowy jest źródłem białka oraz nasyconego tłuszczu. Boczek jest bardzo kaloryczny i jego spożywanie powinny ograniczać osoby na dietach redukcyjnych. Białko zwierzęce jest podstawowym budulcem naszego ciała. Bierze ono udział w syntezie hormonów oraz produkcji enzymów. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny, która jest naturalną substancją chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami.
Podsumowując niemieckie szpecle są świetnym dodatkiem do obiadu. Mogą być także samodzielnym daniem. Odpowiedź na pytanie z czym podawać szpecle jest prosta. Świetnie smakują z boczkiem i z serem. Sprawdzą się także podane z masłem i natką pietruszki. Szpecle można także podać na słodko z sosem z dodatkiem śmietany i konfitury owocowej lub makiem i orzechami.
Alergeny w szpecle
Lista alergenów dla szpecle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szpecle
Szpecle to danie zawierające dużą ilość węglowodanów prostych. Powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby na diecie redukcyjnej. Danie zawiera bardzo dużą ilość kalorii. Możesz zamienić mąkę pszenną na żytnią lub gryczaną, wówczas potrawa będzie bardziej bogata w błonnik.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.