Szparagi zapiekane

Opublikowano: 06.11.2023 r., 15:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szparagi zapiekane
Szparagi zapiekane
Pamiętaj aby do każdego posiłku włączać warzywa jeśli nie masz pomysłu na dodatek warzywny do obiadu koniecznie poznaj mój przepis na szparagi zapiekane w piekarniku.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
157 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Szparagi 1 pęczek (500 g)
  • Ser Mozzarella 2 kule (240 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na szparagi zapiekane krok po kroku

Szparagi dokładnie umyj i oczyść, a następnie odetnij łykowatą część łodygi.

Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą z oliwek.

Po całości rozsyp czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na wierzchu ułóż ser mozarella pokrojony w plastry.

Zapiecz szparagi piekarniku w 180 st. C przez 30 min.

Jak oceniasz przepis na szparagi zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat szparagów zapiekanych

Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.

Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi zapiekane.

Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci takie składniki jak: szparagi, mozzarella, oliwa z oliwek oraz czosnek. Wybierz oliwę extra virgin, powinna być ona w szklanym naczyniu, najlepiej o ciemnej barwie, po to, aby nie narazić tłuszczu na nadmierną ekspozycję na słońce, przez co zwiększa się szansa na utlenienie tłuszczu. To w konsekwencji może sprawić, że nasza oliwa z oliwek zjełczeje i będzie niezdatna do spożycia.

Skoro już mamy podstawowe składniki, zacznijmy przygotowywać nasz najlepsze szparagi zapiekane.

Nie ma znaczenia, z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być to szparagi zielone lub białe.

Zatem, jak zrobić szparagi zapiekane?

W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.

Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania.

Szparagi połóż w naczyniu żaroodpornym, skropl delikatnie oliwą z oliwek. Po całości rozsyp czosnek przeciśnięty przez praskę. Na wierzchu ułóż ser mozarella pokrojony w plastry.

Upiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 st. C.

Po tym czasie nasze pyszne, pieczone, szparagi są dobre do spożycia.

Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka lub przekąska. W okresie letnim będzie to najlepszy pomysł na kolacje.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne, a nawet najlepsze w okresie wiosenno-letnim.

Alergeny w szparagach zapiekanych

Lista alergenów dla szparagów zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze szparagów zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

Szparagi możesz zapiec także ze szynką wystarczy że owiniesz je dookoła lub bez żadnych dodatków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
131.08
157.29
Białko (g)
8.42
10.11
Fenyloalanina (mg)
0.38
0.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.70
4.44
Węglowodany przyswajalne (g)
2.31
2.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.67
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.18
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.42
0.51
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.65
0.78
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.58
11.50
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
6.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
5.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
4.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.66
Cholesterol (mg)
24.62
29.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
80.47
96.56
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
0.85
Witamina C (mg)
4.04
4.85
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.15
Witamina E (mg)
0.43
0.52
Retinol (µg (mcg))
54.23
65.08
Tiamina (mg)
0.10
0.12
Ryboflawina (mg)
0.18
0.22
Niacyna (mg)
0.68
0.81
Foliany (µg (mcg))
35.99
43.18
Beta karoten (µg (mcg))
309.39
371.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
153.05
183.66
Potas (mg)
160.09
192.11
Wapń (mg)
175.36
210.44
Fosfor (mg)
146.09
175.31
Magnez (mg)
15.65
18.78
Żelazo (mg)
1.56
1.88
Cynk (mg)
1.28
1.53
Miedź (mg)
0.13
0.16
Mangan (mg)
0.13
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów zapiekanych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów zapiekanych

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
240 g
2 kule
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
48.00