Szparagi zapiekane
- Szparagi - 1 pęczek (500 g)
- Ser Mozzarella - 2 kule (240 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na szparagi zapiekane krok po kroku
Szparagi dokładnie umyj i oczyść, a następnie odetnij łykowatą część łodygi.
Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą z oliwek.
Po całości rozsyp czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na wierzchu ułóż ser mozarella pokrojony w plastry.
Zapiecz szparagi piekarniku w 180 st. C przez 30 min.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka z cukinii
-
Moussaka
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Casserole
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka z brokułami
-
Zapiekanka z kalafiorem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka z dynii
-
Zapiekanka z dynią
-
Zapiekanka ziemniaczana wege
-
Zapiekanka warzywna
Więcej informacji na temat szparagów zapiekanych
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.
Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi zapiekane.
Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci takie składniki jak: szparagi, mozzarella, oliwa z oliwek oraz czosnek. Wybierz oliwę extra virgin, powinna być ona w szklanym naczyniu, najlepiej o ciemnej barwie, po to, aby nie narazić tłuszczu na nadmierną ekspozycję na słońce, przez co zwiększa się szansa na utlenienie tłuszczu. To w konsekwencji może sprawić, że nasza oliwa z oliwek zjełczeje i będzie niezdatna do spożycia.
Skoro już mamy podstawowe składniki, zacznijmy przygotowywać nasz najlepsze szparagi zapiekane.
Nie ma znaczenia, z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być to szparagi zielone lub białe.
Zatem, jak zrobić szparagi zapiekane?
W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.
Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania.
Szparagi połóż w naczyniu żaroodpornym, skropl delikatnie oliwą z oliwek. Po całości rozsyp czosnek przeciśnięty przez praskę. Na wierzchu ułóż ser mozarella pokrojony w plastry.
Upiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 st. C.
Po tym czasie nasze pyszne, pieczone, szparagi są dobre do spożycia.
Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka lub przekąska. W okresie letnim będzie to najlepszy pomysł na kolacje.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne, a nawet najlepsze w okresie wiosenno-letnim.
Alergeny w szparagach zapiekanych
Lista alergenów dla szparagów zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze szparagów zapiekanych
Szparagi możesz zapiec także ze szynką wystarczy że owiniesz je dookoła lub bez żadnych dodatków.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.