Szparagi z sosem holenderskim

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szparagi z sosem holenderskim podane na podłużnym talerzu.
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi z sosem holenderskim to doskonały dodatek dla wszystkich miłośników prostych dań warzywnych. Idealnie sprawdzają się do obiadu lub lekkiej kolacji.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
550 kcal
Kcal w porcji
343 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szparagi - zielone (400 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na szparagi z sosem holenderskim krok po kroku

Wino podgrzej w rondelku z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi, aż zredukuje się dwukrotnie. Po odparowaniu pozbądź się przypraw, a wino wlej do miski.

Do miski z winem dodaj 3 żółtka i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą.

Trzepaczką ubijaj żółtka na parze, aż zwiększą swą objętość i powstanie piana. Wtedy ściągnij miskę znad garnka.

Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej i delikatnym strumieniem wlej do masy z żółtek. Cały czas mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Szparagi umyj i usuń zgrubiałe końcówki, gotuj we wrzątku około 3-minuty.

Ugotowane szparagi polej przygotowanym sosem holenderskim.

Jak oceniasz przepis na szparagi z sosem holenderskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat szparag z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim to doskonały dodatek dla wszystkich miłośników prostych dań warzywnych. Idealnie sprawdzają się do obiadu lub lekkiej kolacji.

Przepis na szparagi z sosem holenderskim to dobre rozwiązanie na wykorzystanie tych jakże smacznych, ale również zdrowych warzyw w swojej codziennej kuchni. Tak przygotowane nie tracą swoich właściwości, są też niezwykle aromatyczne. To przystawka, która doskonale sprawdza się na co dzień. Z przepisu dowiesz się nie tylko jak przygotować same szparagi, ale również prosty sos do nich. Warto pamiętać, że najlepsze szparagi to te, które nie są nadmiernie gotowane. Szparagi, choć budzą strach, nie są warzywem trudnym do przygotowania. Szparagi możemy jeść na surowo, bez obaw, że nam zaszkodzą, jednak znacznie bardziej lekkostrawne są po obróbce termicznej. Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Najpopularniejsze to: szparagi zielone i białe szparagi. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na nie trwa wyjątkowo krótko, dlatego warto wykorzystać go w całości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szparagi z sosem holenderskim, by były pyszne, proste i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Gotowane szparagi to dla wielu osób prawdziwy rarytas, dla innych smutne warzywo. Jeśli nie przepadasz za samymi szparagi, świetnym rozwiązaniem może się okazać podanie ich z sosem holenderskim. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Dla wielu związków występujących w szparagach wykazano działanie przeciwutleniające. Szparagi mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Dobrze, jeśli szparagi są częstym gościem w kobiecym menu. Duże stężenie kwasu foliowego sprawia, że potrawy ze szparagami zalecane są kobietom starającym się o dziecko oraz paniom już będącym w ciąży.

Alergeny w szparagach z sosem holenderskim

Lista alergenów dla szparag z sosem holenderskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze szparag z sosem holenderskim

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(343g)
Energia (kcal)
160.36
550.03
Białko (g)
2.88
9.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(343g)
Węglowodany (g)
3.14
10.76
Węglowodany przyswajalne (g)
1.88
6.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
4.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(343g)
Tłuszcz (g)
14.56
49.93
Tłuszcze nasycone (g)
9.16
31.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
18.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
15.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
2.93
Cholesterol (mg)
129.25
443.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(343g)
Witamina A (µg (mcg))
158.90
545.01
Witamina B6 (mg)
0.09
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.69
Witamina C (mg)
3.92
13.45
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.66
Witamina E (mg)
0.58
1.98
Retinol (µg (mcg))
133.37
457.47
Tiamina (mg)
0.10
0.35
Ryboflawina (mg)
0.14
0.48
Niacyna (mg)
0.61
2.09
Foliany (µg (mcg))
45.01
154.40
Beta karoten (µg (mcg))
299.54
1027.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(343g)
Sód (mg)
7.90
27.08
Potas (mg)
146.07
501.04
Wapń (mg)
30.90
105.97
Fosfor (mg)
72.36
248.19
Magnez (mg)
10.69
36.65
Żelazo (mg)
1.57
5.37
Cynk (mg)
0.56
1.92
Miedź (mg)
0.12
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny szparag z sosem holenderskim 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparag z sosem holenderskim

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
400 g
zielone
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
48.00