Szparagi z makaronem

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szparagami na talerzu
Szparagi z makaronem
Szparagi z makaronem to danie, które jest bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników by podać ten szybki i pyszny pomysł na obiad całej rodzinie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
628 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (250 g)
  • Szparagi (530 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Czosnek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na szparagi z makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Szparagi dokładnie umyj. Oderwij zdrewniałe końce.

Osusz ręcznikiem i pokrój na 4 cm kawałki.

Boczek pokrój w małe kawałeczki. Umieść na patelni i podsmaż.

Dodaj szparagi i smaż razem przez około 10 minut, aż się zrumienią.

Na patelnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.

Dodaj 1/3 łyżeczkę soli i pieprzu. Dopraw również 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze 3 minuty.

Na patelnie wlej 4 łyżki wody i dodaj śmietanę. Dodaj parmezan i całość gotuj mieszając, aż lekko zgęstnieje.

Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze.

Jak oceniasz przepis na szparagi z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat szparagów z makaronem

Szparagi z makaronem to danie, które jest bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników by podać ten szybki i pyszny pomysł na obiad całej rodzinie.

Ten prosty przepis na szparagi z makaronem wykonasz w mniej niż godzinę. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Świeże szparagi dokładnie umyj. Oderwij zdrewniałe końce. Osusz ręcznikiem i pokrój na 4 cm kawałki. Boczek pokrój w małe kawałeczki. Umieść na patelni i podsmaż. Dodaj szparagi i smaż razem przez około 10 minut, aż się zrumienią. Na patelnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj 1/3 łyżeczkę soli i pieprzu. Dopraw również 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze 3 minuty. Na patelnie wlej 4 łyżki wody i dodaj śmietanę. Dodaj parmezan i całość gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szparagi z makaronem na obiad. Sam widzisz, że jest bardzo prosty w wykonaniu. Czy jest coś lepszego niż dobry i zdrowy makaron z kremowym sosem?

Szparagi są szczególnie popularne wiosną, gdy pojawiają się na sklepowych półkach. Mają charakterystyczny, podłużny kształt zakończony główką z łusek. Spotkać je można w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Pochodzą z Afryki, występują w 215 gatunkach, ale w Polsce rośnie tylko szparag lekarski. Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika. Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Mają w sobie aż 14 polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające- zmniejszające ryzyko powstania nowotworu. Dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez czy potas. Taki zielony dodatek do makaronu to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zdrowego i smacznego posiłku.

Alergeny w szparagach z makaronem

Lista alergenów dla szparagów z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze szparagów z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C, znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
209.42
628.27
Białko (g)
10.27
30.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.21
57.64
Węglowodany przyswajalne (g)
17.52
52.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
5.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.09
30.28
Tłuszcze nasycone (g)
6.69
20.07
Tłuszcze nienasycone (g)
3.40
10.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
7.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.08
48.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
28.32
84.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.75
8.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.31
30.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
6.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.57
85.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
212.59
637.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
276.87
830.62
Potas (mg)
215.21
645.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.07
210.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
148.44
445.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.36
73.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
4.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.09
3.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z makaronem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów z makaronem

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szparagi
530 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.96
Za 530 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
57.50