Szparagi z makaronem
- Makaron penne (250 g)
- Szparagi (530 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Czosnek (5 g)
Przepis na szparagi z makaronem krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Szparagi dokładnie umyj. Oderwij zdrewniałe końce.
Osusz ręcznikiem i pokrój na 4 cm kawałki.
Boczek pokrój w małe kawałeczki. Umieść na patelni i podsmaż.
Dodaj szparagi i smaż razem przez około 10 minut, aż się zrumienią.
Na patelnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
Dodaj 1/3 łyżeczkę soli i pieprzu. Dopraw również 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze 3 minuty.
Na patelnie wlej 4 łyżki wody i dodaj śmietanę. Dodaj parmezan i całość gotuj mieszając, aż lekko zgęstnieje.
Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat szparagów z makaronem
Szparagi z makaronem to danie, które jest bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników by podać ten szybki i pyszny pomysł na obiad całej rodzinie.
Ten prosty przepis na szparagi z makaronem wykonasz w mniej niż godzinę. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Świeże szparagi dokładnie umyj. Oderwij zdrewniałe końce. Osusz ręcznikiem i pokrój na 4 cm kawałki. Boczek pokrój w małe kawałeczki. Umieść na patelni i podsmaż. Dodaj szparagi i smaż razem przez około 10 minut, aż się zrumienią. Na patelnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj 1/3 łyżeczkę soli i pieprzu. Dopraw również 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze 3 minuty. Na patelnie wlej 4 łyżki wody i dodaj śmietanę. Dodaj parmezan i całość gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szparagi z makaronem na obiad. Sam widzisz, że jest bardzo prosty w wykonaniu. Czy jest coś lepszego niż dobry i zdrowy makaron z kremowym sosem?
Szparagi są szczególnie popularne wiosną, gdy pojawiają się na sklepowych półkach. Mają charakterystyczny, podłużny kształt zakończony główką z łusek. Spotkać je można w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Pochodzą z Afryki, występują w 215 gatunkach, ale w Polsce rośnie tylko szparag lekarski. Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika. Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Mają w sobie aż 14 polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające- zmniejszające ryzyko powstania nowotworu. Dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez czy potas. Taki zielony dodatek do makaronu to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zdrowego i smacznego posiłku.
Alergeny w szparagach z makaronem
Lista alergenów dla szparagów z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze szparagów z makaronem
Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C, znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.