Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Szparagi ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Usmaż jajka na półmiękko.

Podawaj jajka na szparagach, całość dopraw solą i pieprzem.

jajka na szparagach
Szparagi z jajkiem sadzonym
Koszt przygotowania dania
5.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Szparagi z jajkiem sadzonym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szparagach z jajkiem sadzonym

Szybka, prosta i pożywna propozycja, którą możesz wykorzystać na śniadanie, na obiad i na kolację. Nie ma nic lepszego niż połączenie świeżych gotowany, pełnych witamin warzyw z solidną porcją białka, która zapewni Ci sytość i energię na resztę dnia. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja dzisiejsza propozycja. Jeśli nie dodasz do tego dania pieczywa nie będzie ono zawierało większej ilości węglowodanów, po których niekiedy czujemy się ociężali i ospali. Jeśli jajko sadzone ze szparagami ma posłużyć za inny rodzaj dania postaw na inne dodatki. Mogą to być ziemniaki, które w okresie wiosenno-letnim są młode i delikatne. Niekiedy nawet nie trzeba ich obierać tylko bardzo dokładnie umyć pod wodą i ugotować.

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym to szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w 10 minut. Zatem jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym?

Do garnka wlej wodę i delikatnie ja osól, szparagi obetnij na końcach. Jeśli wybierzesz białe obierz dodatkowo dolną cześć szparagi, jeśli wybierzesz zielone nie ma takiej potrzeby. Zielone szparagi zazwyczaj są bardziej delikatne i nie mają tak zwanego łyka. Dlatego szczególnie zachęcam do wybierania zielonych szparag. Ugotuj je we wrzącej lekko osolonej wodzie.

Jajka usmaż na półmiękko na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec smażenia dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułóż szparagi na talerzu, a na nich połóż jajko sadzone. Możesz zjeść danie w takiej formie, a możesz dodać pieczywo. To będzie idealna wersja śniadaniowa lub dobre rozwiązanie na kolacje. Szparagi z jajkiem sadzonym, także idealnie sprawdzą się jako forma obiadu szczególnie w okresie wiosenno - letnim kiedy szparagów na lokalnych ryneczkach jest pod dostatkiem. W tej wersji możesz dodatkowo podać puree ziemniaczane, ziemniaki z wody lub puree z kalafiora. Każda z tych opcji świetnie się nada. Jak widzisz ten prosty przepis może posłużyć nam jako wiele propozycji dań. Każde z nich będzie bardzo dobre. Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis.

Wartości odżywcze szparagów z jajkiem sadzonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
121.50 kcal
303.75 kcal
Białko
7.28 g
18.20 g

Węglowodany w szparagach z jajkiem sadzonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.12 g
5.31 g
Węglowodany przyswajalne
1.17 g
2.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
2.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.36 g
23.39 g
Tłuszcze nasycone
2.32 g
5.80 g
Tłuszcze nienasycone
7.04 g
17.59 g
Tłuszcze jednonasycone
4.83 g
12.07 g
Tłuszcze wielonasycone
2.21 g
5.51 g
Cholesterol
186.00 mg
465.00 mg

Witaminy w przepisie na szparagi z jajkiem sadzonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D
1.00 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi z jajkiem sadzonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
71.91 mg
179.77 mg
Potas
160.82 mg
402.05 mg
Wapń
38.91 mg
97.27 mg
Żelazo
1.85 mg
4.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z jajkiem sadzonym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach z jajkiem sadzonym

Lista alergenów dla szparagów z jajkiem sadzonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szparagów z jajkiem sadzonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szparagi
100 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na szparagi z jajkiem sadzonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób