Przepis na szpajzę truskawkową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzyj z cukrem pudrem.

Truskawki zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę przygotuj z gorącą wodą i odstaw do ostygnięcia.

Białka wymieszaj z żółtkami, podziel masę na pół. Do jednej dodaj truskawki, do drugiej sok z cytryny.

Przełóż deser do pucharków na przemian.

szpajza truskawkowa
Szpajza truskawkowa
Koszt przygotowania dania
10.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Szpajza truskawkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szpajzie truskawkowej

Domowa szpajza truskawkowa to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które powstaje głównie z jajek i ma delikatną konsystencję musu. Moja smaczna szpajza powstała z dodatkiem truskawek i cytryny, śmiało możesz postawić na dodatek limonki lub innych owoców.

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych rodzajów kuchni w Polsce. Podstawę tutaj tworzą tanie produkty spożywcze takie jak: kapusta kiszona, ziemniaki, jajka, kasza, nabiał. Kuchnia ta charakteryzuje się niezwykłą sytością, oprócz tego należy ona do jednych z najsmaczniejszych kuchni naszego kraju.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Koniecznie poznaj mój przepis na szpajzę truskawkową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: jajka, cukier, żelatyna i cytryna, która nada niesamowitego kwaskowatego posmaku.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić szpajzę truskawkową?

W pierwszej kolejności cytrynę umyj i sparz gorącą wodą. Wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż do pucharków. Podawaj ze skórką cytryny.

Nasza śląska przekąska na słodko jest gotowa do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na deser dla Twoich znajomych, ale i efektowna, świąteczna przekąska na Wielkanoc.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przygotuj deser w domu.

Wartości odżywcze szpajzy truskawkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
155.71 kcal
109.00 kcal
Białko
4.27 g
2.99 g

Węglowodany w szpajzie truskawkowej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
29.66 g
20.76 g
Węglowodany przyswajalne
28.66 g
20.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
0.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
2.93 g
2.05 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
0.88 g
Tłuszcze nienasycone
1.66 g
1.16 g
Tłuszcze jednonasycone
1.06 g
0.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
0.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
105.87 mg
74.11 mg

Witaminy w przepisie na szpajzę truskawkową

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
45.99 µg (mcg)
32.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
25.87 mg
18.11 mg
Witamina D
0.57 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.22 mg
Retinol
45.54 µg (mcg)
31.88 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.10 mg
Niacyna
0.16 mg
0.11 mg
Foliany
22.68 µg (mcg)
15.87 µg (mcg)
Beta karoten
2.65 µg (mcg)
1.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szpajzę truskawkową

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
42.02 mg
29.41 mg
Potas
107.19 mg
75.03 mg
Wapń
24.95 mg
17.46 mg
Fosfor
66.34 mg
46.43 mg
Magnez
8.74 mg
6.12 mg
Żelazo
0.66 mg
0.46 mg
Cynk
0.42 mg
0.30 mg
Miedź
0.05 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy truskawkowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpajzie truskawkowej

Lista alergenów dla szpajzy truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szpajzy truskawkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żelatyna
3 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 3 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Truskawki
250 g
1 szklanka
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Koszt składników
22.30
Jak oceniasz przepis na szpajzę truskawkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób