Szpajza śląska
- Cytryna - 1 sztuka (50 g)
- Żelatyna (10 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier puder (60 g)
- Białko jajka (4 szt.)
Przepis na szpajzę śląską krok po kroku
Białka jaj ubij na sztywną pianę i umieść w lodówce.
Cytrynę wyszoruj i umyj dokładnie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny.
Wyciśnij sok z cytryny.
Żelatynę umieść w szklance i wlej odrobinę wody. Zostaw, aż napęcznieje.
Żelatynę podgrzej i mieszaj, aż dobrze się podpuści.
W misce umieść żółtka i cukier puder. Utrzyj dokładnie, aż masa zrobi się biało-kremowa.
Do masy z żółtek dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Dodaj ubite białka i dokładnie, delikatnie wymieszaj.
Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie.
Od razu przełóż do pucharków i wstaw do lodówki.
Więcej informacji na temat szpajzy śląskiej
Szpajza śląska to pyszny deser przygotowany z cytryny, czterech jaj, cukru pudru i żelatyny. Ta najlepsza szpajza sprawdzi się jako orzeźwiający deser na letnie popołudnie.
Ten prosty przepis na śląską szpajzę wykonasz w kilka minut. Na początku oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij na sztywną pianę i umieść w lodówce. Cytrynę wyszoruj i umyj dokładnie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny. Wyciśnij sok z cytryny. Żelatynę umieść w szklance i wlej odrobinę wody. Zostaw, aż napęcznieje. Żelatynę podgrzej i mieszaj, aż dobrze się podpuści. W misce umieść żółtka i cukier puder. Utrzyj dokładnie, aż masa zrobi się biało-kremowa. Do masy z żółtek dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Dodaj ubite białka i dokładnie, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Od razu przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Jeśli wiesz już jak zrobić śląską szpajzę to zastanawiasz się pewnie, z czym można ją podać. Tak przygotowana, smaczna szpajza świetnie komponuje się z dodatkiem domowej bitej śmietany, kandyzowanych owoców lub wiśniami koktajlowymi. Taki deser od końca XIX wieku gościł na śląskich stołach jako podwieczorek po zakończonym obiedzie. Do tej pory podawany jest podczas ważnych wydarzeń takich jak przyjęcie komunijne, weselne czy odpust.
Ta cytrynowa, pyszna szpajza poprzez użyte składniki jest puszysta, lekka i bardzo orzeźwiająca. Dlatego jest tak dobra na zakończenie ciężkostrawnego obiadu.
Podstawą szpajzy śląskiej są jajka. Surowa piana z białek jaj i krem z żółtek i cukru to świetne połączenie, ale może też nieść za sobą pewne konsekwencje zdrowotne. Dlatego jajka powinny być jak najświeższe, ale też istotne jest odpowiednie przygotowanie jaj przed ich użyciem. W restauracjach lub innych miejscach zbiorowego żywienia używany jest najczęściej naświetlacz mający za zadanie zdezynfekować/ wysterylizować jajka. Jeśli nie masz takiego urządzenia w swoim domu, wystarczy przetrzeć dokładnie skorupkę wacikiem nasączonym octem, a następnie włożyć jajka do wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza na około 10 sekund. Taki zabieg znacznie zmniejszy ryzyko zatrucia salmonellą.
Alergeny w szpajzie śląskiej
Lista alergenów dla szpajzy śląskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze szpajzy śląskiej
By zdezynfekować jajka wystarczy przetrzeć dokładnie skorupkę wacikiem nasączonym octem, a następnie włożyć jajka do wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza na około 10 sekund. Taki zabieg znacznie zmniejszy ryzyko zatrucia salmonellą.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.