Szpajza czekoladowa

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser czekoladowy w słoiczku
Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa to pyszny, kremowy deser, który wykonasz w kilka minut. Jest tak smaczna, że wrócisz do tego przepisu jeszcze nie raz.
Przygotowanie 30 min
383 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 5 łyżek (60 g)
  • Żelatyna - 5 łyżeczek (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Wódka (10 ml)
  • Czekolada gorzka (50 g)
  • Rodzynki (80 g)
  • Rum (40 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, pucharki

Przepis na szpajzę czekoladową krok po kroku

Rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą.

Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach.

Cały czas ubijając, dolej wódkę.

Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera.

Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu.

Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku.

Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj.

Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Śmietanę ubij na sztywno.

Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną.

Jak oceniasz przepis na szpajzę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat szpajzy czekoladowej

Szpajza czekoladowa to pyszny, kremowy deser, który wykonasz w kilka minut. Jest tak smaczna, że wrócisz do tego przepisu jeszcze nie raz.

Przepis na szpajzę czekoladową jest bardzo łatwy w wykonaniu. To świetny pomysł na śląskie rozwiązanie na deser w pucharku, który zachwyci Twoją rodzinę. Potrzebne składniki to jajka, cukier, żelatyna, kakao, alkohol, czekoladę gorzką, rodzynki i śmietana 30%. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta najlepsza szpajza.

Na początku rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia. Jajka przelej wrzątkiem i umyj. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą. Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach. Cały czas ubijając, dolej wódkę. Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera. Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu. Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku. Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj. Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje. Śmietanę ubij na sztywno. Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szpajzę czekoladową.

Ze względu na obecność alkoholu ta dobra szpajza niestety nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobami przewlekłymi, które zabraniają spożywania alkoholu.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.

Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Alergeny w szpajzie czekoladowej

Lista alergenów dla szpajzy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze szpajzy czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
255.48
383.22
Białko (g)
9.44
14.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
24.78
37.17
Węglowodany przyswajalne (g)
22.74
34.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
3.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.99
17.98
Tłuszcze nasycone (g)
8.52
12.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
5.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
3.79
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.40
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
159.07
238.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
68.45
102.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.67
1.00
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.85
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.67
Brak danych dla: rodzynki, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.22
102.33
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.84
32.76
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.94
2.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
71.37
107.05
Potas (mg)
229.58
344.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.94
53.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
126.78
190.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.90
46.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
1.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy czekoladowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpajzy czekoladowej

Koszt składników
114.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
60 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Żelatyna
20 g
5 łyżeczek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Wódka
10 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Rum
40 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
114.00