Sznycle z indyka pieczone
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sznycle z indyka pieczone krok po kroku
Bułkę tartą wymieszaj z dodatkiem połowy łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Jajko wybij do miseczki i rozmieszaj przy pomocy widelca.
Kawałki mięsa obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Gotowe sznycle układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Upieczone sznycle podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycli z indyka pieczone
Sznycle z indyka pieczone to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne sznycle warto podać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z mizerią. Prosty przepis na sznycle z indyka pieczone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić sznycle z indyka pieczone? Bułkę tartą wymieszaj z dodatkiem połowy łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jajko wybij do miseczki i rozmieszaj przy pomocy widelca. Kawałki mięsa obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe sznycle układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Upieczone sznycle podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów. Mięso z indyka stanowi również doskonałe źródło białka.
Podsumowując pyszne sznycle z indyka to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie kotletów z indyka w piekarniku zamiast na patelni z dodatkiem tłuszczu sprawia, że są one mniej kaloryczne. Najlepsze sznycle drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką (np. z mizerią lub surówką z marchwi i jabłka). Mięso drobiowe zawiera dość małą ilość kalorii, dlatego warto włączać je do diety redukcyjnej.
Alergeny w sznyclach z indyka pieczone
Lista alergenów dla sznycli z indyka pieczone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sznycli z indyka pieczone
Sznycle z indyka pieczone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Sznycle pieczone są mniej kaloryczne niż te smażone na patelni z dodatkiem tłuszczu.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.