Sznycle z indyka duszone
- Mięso z piersi indyka bez skóry (800 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Masło (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (120 ml)
Przepis na sznycle z indyka duszone krok po kroku
Pierś z indyka pokrój w plastry.
Dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj papryczkę chilli.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozpuść masło.
Podsmaż czosnek i cebulę.
Umieść na patelni mięso i obsmaż z obu stron.
Dodaj natkę pietruszki, koper, ziele angielskie i liść laurowy.
Wlej wino białe.
Duś pod przykryciem przez 10 minut.
Sznycle podawaj z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycli z indyka duszonych
Sznycle z indyka duszone to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso z indyka w maślanym sosie jest bardzo delikatne i aromatyczne. Sznycle podać można także z dodatkiem innego rodzaju sosu. Przepis na sznycle z indyka duszone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, masło, czosnek, cebula, papryczka chilli, koper, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wino białe.
Jak zrobić sznycle z indyka duszone? Pierś z indyka pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj papryczkę chilli. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż czosnek i cebulę. Umieść na patelni mięso i obsmaż z obu stron. Dodaj natkę pietruszki, koper, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej wino białe. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Sznycle podawaj z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.
Podsumowując pyszne sznycle to idealne danie na obiad. Smaczne sznycle w sosie maślanym są idealnym dodatkiem do makaronu. Sznycle podać można podczas spotkania ze znajomymi. Sznycle są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepsze sznycle przygotujesz z dobrej jakości mięsa.
Alergeny w sznyclach z indyka duszonych
Lista alergenów dla sznycli z indyka duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze sznycli z indyka duszonych
Sznycle z indyka duszone to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sznycle zawierają małą ilość węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny. Sznycle z masłem są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
-
indyk,
mięso,
cebula,
masło,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.