Sznycel z jajkiem
- Szynka wieprzowa - 4 plastry (480 g)
- Jajko (5 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
Przepis na sznycel z jajkiem krok po kroku
Mięso wieprzowe delikatnie rozbij i dopraw do smaku.
Do miski rozbij jedno jajko i roztrzep.
Zanurz plastry mięsa w jajku.
Obtocz mięso w bułce tartej tak aby cały kawałek był pokryty warstwą bułki tartej.
Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z masłem.
Przełóż gotowe mięso na talerz.
Dodatkowo na patelni usmaż pozostałe jajka na półmiękko.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycla z jajkiem
Sznycel czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.
Tradycyjny sznycel powinno się przyrządzać z udźca cielęcego. Ja dzisiaj przedstawię Wam dobry i sprawdzony przepis na sznycel z jajkiem, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Zamiast cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, po prostu użyję mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.
Wieprzowy sznycel z jajkiem to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną. Sznycle delikatnie rozbij i dopraw do smaku. Jajka rozbij i roztrzep w płaskim talerzu. Następnie zamocz mięso w jajku tak aby całe było zanurzone, później obtocz dokładnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.
Dodatkowo usmaż jajko sadzone i podawaj z gotowym mięsem. Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Skoro już wiesz jak zrobić sznycel z jajkiem sadzonym, wykorzystaj przepis na najbliższy rodzinny obiad.
Alergeny w sznyclu z jajkiem
Lista alergenów dla sznycla z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sznycla z jajkiem
Sznycel z jajkiem to obiadowa propozycja, która da Ci sytość na długi czas. Nie zapominaj o porcji warzyw.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.