Sznycel z indyka w sosie

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk w sosie na talerzu
Sznycel z indyka w sosie
Sznycel z indyka w sosie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Sznycle podawać można w różnych sosach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad dla rodziny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
511 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sznycel z indyka w sosie krok po kroku

Pierś indyka rozbij tłuczkiem cienko.

Sznycel dopraw sola i pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj sznycel i podsmaż.

Dodaj marchew i podsmaż chwilę.

Wlej śmietanę, dodaj liść laurowy, dopraw solą.

Duś pod przykryciem przez 5 minut.

Posiekaj koper i dodaj na patelnię.

Sznycel podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sznycel z indyka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat sznycla z indyka w sosie

Sznycel z indyka w sosie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sznycel jest bardzo delikatny i idealnie nadaje się na obiad dla dzieci w wieku powyżej 2 roku życia. Sznycle podawać można z dodatkiem ryży lub gotowanych ziemniaków. Przepis na sznycel z indyka w sosie jet prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, koper, marchew, koper, śmietana kremówka, sól, pieprz, liść laurowy, masło klarowane.

Jak zrobić sznycel z indyka w sosie? Pierś indyka rozbij tłuczkiem cienko. Sznycel dopraw sola i pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj sznycel i podsmaż. Dodaj marchew i podsmaż chwilę. Wlej śmietanę, dodaj liść laurowy, dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i dodaj na patelnię. Sznycel podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Sznycel z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu krwi do komórek naszego ciała przez erytrocyty. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszny sznycel sprawdzi się idealnie na obiad. Sznycel przygotować można w sosie musztardowym lub koperkowym. Sznycel w sosie śmietanowym jest delikatny i bardzo kremowy. Smaczny sznycel podaj w całości na półmisku. Sznycel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w sznyclu z indyka w sosie

Lista alergenów dla sznycla z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sznycla z indyka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Sznycel z indyka w sosie to przede wszystkim bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Sznycel jest mięsem niskokaloryczny i zawiera małą ilość tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
170.59
511.78
Białko (g)
9.56
28.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.20
12.61
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
10.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.99
38.97
Tłuszcze nasycone (g)
10.47
31.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
7.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.48
127.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
199.31
597.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.47
13.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.83
191.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.08
12.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.16
39.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
40.63
121.89
Potas (mg)
198.45
595.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.53
55.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
83.07
249.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.45
46.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
1.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla z indyka w sosie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla z indyka w sosie

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
36.50