Sznycel z indyka w sosie
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na sznycel z indyka w sosie krok po kroku
Pierś indyka rozbij tłuczkiem cienko.
Sznycel dopraw sola i pieprzem.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj sznycel i podsmaż.
Dodaj marchew i podsmaż chwilę.
Wlej śmietanę, dodaj liść laurowy, dopraw solą.
Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Posiekaj koper i dodaj na patelnię.
Sznycel podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycla z indyka w sosie
Sznycel z indyka w sosie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sznycel jest bardzo delikatny i idealnie nadaje się na obiad dla dzieci w wieku powyżej 2 roku życia. Sznycle podawać można z dodatkiem ryży lub gotowanych ziemniaków. Przepis na sznycel z indyka w sosie jet prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, koper, marchew, koper, śmietana kremówka, sól, pieprz, liść laurowy, masło klarowane.
Jak zrobić sznycel z indyka w sosie? Pierś indyka rozbij tłuczkiem cienko. Sznycel dopraw sola i pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj sznycel i podsmaż. Dodaj marchew i podsmaż chwilę. Wlej śmietanę, dodaj liść laurowy, dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i dodaj na patelnię. Sznycel podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Sznycel z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu krwi do komórek naszego ciała przez erytrocyty. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszny sznycel sprawdzi się idealnie na obiad. Sznycel przygotować można w sosie musztardowym lub koperkowym. Sznycel w sosie śmietanowym jest delikatny i bardzo kremowy. Smaczny sznycel podaj w całości na półmisku. Sznycel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w sznyclu z indyka w sosie
Lista alergenów dla sznycla z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sznycla z indyka w sosie
Sznycel z indyka w sosie to przede wszystkim bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Sznycel jest mięsem niskokaloryczny i zawiera małą ilość tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.