Sznycel wołowy

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sznycel wołowy podany z cytryną.
Sznycel wołowy
Sznycel wołowy to dobra alternatywa dla tego na bazie mięsa wieprzowego, które zdecydowanie częściej gości w menu, więc może się znudzić. Jest po prostu pyszny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
477 kcal
Kcal w porcji
151 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wołowina, stek (400 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na sznycel wołowy krok po kroku

Schab podziel na kotlety. Każdy rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.

W misce zmieszaj sos sojowy, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Mięso włóż do miski i marynuj przez około 30 minut.

Kotlety oprósz lekko mąką.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety.

Smaż do pełnego zarumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na sznycel wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat sznycla wołowego

Sznycel wołowy to dobra alternatywa dla tego na bazie mięsa wieprzowego, które zdecydowanie częściej gości w menu, więc może się znudzić. Jest po prostu pyszny.

Przepis na sznycel wołowy to dobry pomysł na pyszny mięsny dodatek na obiad. To dobry pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi rozwiązaniami. Kotleciki są smaczne, szybkie, a przy okazji bardzo łatwe. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycel wołowy, który będzie smaczny, a przy okazji delikatny i niezwykle prosty, to ten przepis będzie najlepszy dla ciebie. Powstaje z niego kotlet tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso wołowe, które, choć wybierane dość rzadko ze względu na swoją cenę, ale też zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest też skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Głównym z nich jest żelazo. To jeden z tych pierwiastków, bez którego obecności w menu, organizm nie funkcjonuje zbyt dobrze. Dlatego tak ważne jest umieszczanie jego źródeł w swojej diecie. Jednym z nich jest właśnie wołowina, która podana w takiej formie jest też niezwykle smaczna. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić sznycel wołowy, by był naprawdę smaczny, to ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Gdyż do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Nie potrzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy dobra patelnia z grubym dnem, do której nie będą przywierały kotlety. Sznycle można też upiec, to wersja nieco bardziej fit, dla osób na diecie. Dzięki pieczeniu nie dodaje się do niego tak dużo tłuszczu, co jest niezwykle istotne, zwłaszcza mając na uwadze to, że czerwone mięso zawiera go dość sporo.

Alergeny w sznyclu wołowym

Lista alergenów dla sznycla wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sznycla wołowego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(151g)
Energia (kcal)
316.49
477.90
Białko (g)
19.34
29.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(151g)
Węglowodany (g)
11.42
17.25
Węglowodany przyswajalne (g)
10.49
15.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(151g)
Tłuszcz (g)
21.42
32.34
Tłuszcze nasycone (g)
6.66
10.06
Tłuszcze nienasycone (g)
14.75
22.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.02
19.66
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
2.61
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.52
86.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(151g)
Witamina A (µg (mcg))
2.08
3.14
Witamina B6 (mg)
0.52
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
1.28
1.94
Witamina C (mg)
0.83
1.26
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.20
Witamina E (mg)
1.83
2.76
Retinol (µg (mcg))
1.98
3.00
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Niacyna (mg)
5.30
8.01
Foliany (µg (mcg))
8.97
13.54
Beta karoten (µg (mcg))
0.78
1.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(151g)
Sód (mg)
559.74
845.21
Potas (mg)
383.95
579.77
Wapń (mg)
23.21
35.04
Fosfor (mg)
177.32
267.76
Magnez (mg)
27.39
41.36
Żelazo (mg)
1.86
2.81
Cynk (mg)
3.58
5.40
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla wołowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla wołowego

Koszt składników
107.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
400 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
57.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Mąka ziemniaczana
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
107.00