Sznycel wieprzowy
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Masło klarowane (45 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (65 g)
- Cytryna - 1 sztuka (80 g)
Przepis na sznycel wieprzowy krok po kroku
Schab umyj i pokrój na cztery plastry.
Każdy plaster ubij tłuczkiem na cienkie kotleciki.
Mięso oprósz solą i pieprzem.
W głębokim talerzu rozkłóć jajko z pomocą widelca.
Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
Mięso obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło klarowanej.
Usmaż na maśle kotlety z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Gotowe kotlety podawaj przystrojone plasterkiem cytryny.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycla wieprzowego
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu.
Przepis na sznycel wieprzowy jest na pewno wszystkim dobrze znany. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić sznycel wieprzowy to potrzebny będzie do tego dobry schab, jajka, bułka tarta i masło klarowane. Dodatkowo sól i pieprz do doprawienia mięsa. Schab podziel na 4 plastry. Każdy z nich dobrze i cienko rozbij. Najlepiej robić to na drewnianej desce z podłożoną pod deską ściereczką. Mięso przed rozbijanie przykryj np. woreczkiem foliowym. Dzięki temu tłuczek je nie porozrywa. Tak przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle. Proszę bardzo, najlepszy sznycel wieprzowy gotowy.
Taki domowy, tradycyjny kotlecik to nie tylko smaczny pomysł na obiad. Z powodzeniem sprawdzi się również jako tzw. polski burger. Pewnie domyślacie się, co mam na myśli. Ale jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić taką tradycyjną kanapkę, to wystarczy kotleta umieścić między dwoma połówkami pszennej bułki posmarowanej masłem. Przyznaje, że jest to mój smak dzieciństwa szczególnie podczas wakacyjnych wyjazdów.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w sznyclu wieprzowym
Lista alergenów dla sznycla wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sznycla wieprzowego
Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza i pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.