Przepis na sznycel górski krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka ostra, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Schab podziel na kotlety. Każdy rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem. Posmaruj każdy kawałek musztardą.

Bułkę tartą wysyp na talerzyk i zmieszaj z ostrymi przyprawami.

Na talerzyk wbij jajko, dokładnie rozmieszaj i wymocz w nim każdy kawałek mięsa.

Mięso oprósz bułką tartą.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety.

Smaż do pełnego zarumienienia z obu stron.

Sznycel górski podany z ziemniakami.
sznycel górski
Koszt przygotowania dania
14.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
455 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
67

Sznycel górski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclu górskim

Sznycel górski jest, dokonałbym pomysłem, na naprawdę ciekawe mięso. Przypomina tradycyjne sznycle, jednak z naprawdę dużą ilością ostrych przypraw i panierką. Te kotlety są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Przepis na sznycel górski to dobry pomysł na najlepsze kotlety z wieprzowiny. Sprawdzi się idealnie na obiad, nawet ten bardziej ekskluzywny. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Można je też jeść bez dodatków, gdyż są tak smaczne, że nie potrzebują żadnego towarzystwa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycel górski, który będzie smaczny, to ten prosty przepis będzie dla ciebie najlepszy. Sznycle wieprzowe często pojawiają się na stole, przez co klasyczna wersja może się już nieco nudzić. Zamiast niej warto więc przygotować nieco ulepszoną opcję z dodatkiem ostrych przypraw, która wspaniale rozgrzewa kubki smakowe. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie. Kotleciki są smaczne, szybkie, a przy okazji bardzo łatwe. Dostarczają sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Do przygotowania tych kotletów najlepiej wybrać schab, który jest jednym z najmniej tłustych kawałków wieprzowiny. Dzięki takiej bazie całość jest naprawdę fantastyczna, ale również zdrowa. Kotlety wcześniej dobrze jest odpowiednio rozbić, dzięki czemu będą smaczniejsze, a przy okazji bardziej delikatne i soczyste. To tak ciekawe danie, że naprawdę ciężko się mu oprzeć. Zwłaszcza gdy delikatnie przyrumienią się na patelni i kuszą swoją chrupiącą skórką.

Wartości odżywcze sznycla górskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
267.70 kcal
455.09 kcal
Białko
16.68 g
28.36 g

Węglowodany w sznyclu górskim

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
15.98 g
27.16 g
Węglowodany przyswajalne
14.87 g
25.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
1.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.83 g
25.22 g
Tłuszcze nasycone
4.05 g
6.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.69 g
18.17 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.65 g
14.71 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
3.46 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
68.99 mg
117.29 mg

Witaminy w przepisie na sznycel górski

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
13.55 µg (mcg)
23.03 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.80 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.02 mg
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina E
1.61 mg
2.73 mg
Retinol
13.43 µg (mcg)
22.83 µg (mcg)
Tiamina
0.61 mg
1.04 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.40 mg
Niacyna
6.14 mg
10.44 mg
Foliany
27.41 µg (mcg)
46.59 µg (mcg)
Beta karoten
0.91 µg (mcg)
1.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sznycel górski

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
232.01 mg
394.42 mg
Potas
276.28 mg
469.67 mg
Wapń
50.58 mg
85.99 mg
Fosfor
187.15 mg
318.16 mg
Magnez
26.96 mg
45.84 mg
Żelazo
1.59 mg
2.70 mg
Cynk
1.34 mg
2.29 mg
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla górskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclu górskim

Lista alergenów dla sznycla górskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na sznycel górski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sznycla górskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
48.80
Jak oceniasz przepis na sznycel górski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób