Sznycel drobiowy
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Mąka pszenna typ 550 (40 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na sznycel drobiowy krok po kroku
Mięso podziel na 4 plastry, krojąc wzdłuż piersi.
Każdy z nich dobrze i cienko rozbij.
Mięso dopraw solą i pieprzem
Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle z obu stron na złoty kolor.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle mielone
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycla drobiowego
Sznycel drobiowy to pyszny kotlet z kurczaka w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu.
Przepis na sznycel drobiowy jest na pewno wszystkim dobrze znany. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić sznycel panierowany to potrzebna będzie do tego dobra pierś z kurczaka, jajka, mąka, bułka tarta i masło klarowane. Dodatkowo sól i pieprz do doprawienia mięsa. Drób podziel na 4 plastry. Każdy z nich dobrze i cienko rozbij. Najlepiej robić to na drewnianej desce z podłożoną pod deską ściereczką. Mięso przed rozbijanie przykryj np. woreczkiem foliowym. Dzięki temu tłuczek go nie porozrywa. Tak przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sznycel drobiowy. Dzięki temu na Twoim stole w kilka minut mogą pojawić się pyszne kotlety.
Taki domowy, tradycyjny kotlecik to nie tylko smaczny pomysł na obiad. Z powodzeniem sprawdzi się również jako tzw. polski burger. Pewnie domyślacie się, co mam na myśli. Ale jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić taką tradycyjną kanapkę, to wystarczy kotleta umieścić między dwoma połówkami pszennej bułki posmarowanej masłem. Przyznaje, że jest to mój najlepszy smak dzieciństwa szczególnie podczas wakacyjnych wyjazdów.
Drób, w tym oczywiście kurczak, jest najczęściej polecanym mięsem. Wynika to z tego, że ma wysoką wartość składników odżywczych (głównie białka) i zawiera niewiele tłuszczu. W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor. Mięso drobiowe to dobry wybór, jeśli w Twojej diecie brakuje pełnowartościowego białka. To także dobre rozwiązanie na posiłki dla dzieci. Mięso z kurczaka jest najczęściej polecane podczas rozszerzania diety.
Żeby dodatkowo zwiększyć wartość odżywczą tego dania warto podać sznycle z dodatkiem warzyw. Szczególnie świeżych w formie surówek lub sałatek.
Alergeny w sznyclu drobiowym
Lista alergenów dla sznycla drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sznycla drobiowego
W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.