Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (120 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 sztuka (120 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej krok po kroku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i osusz, pokrój papryki w większe kawałki.
Cebulę pokrój w pióra.
Oliwę z oliwek wlej do miseczki, dodaj sól, pieprz oraz dowolne przyprawy idealnie sprawdzi się tutaj tymianek lub oregano.
Do marynaty włóż kawałki mięsa i wymieszaj.
Nabij kawałki mięsa na drewniane patyczki naprzemiennie z warzywami.
Grillu szaszłyki w piekarniku lub na grillu przez 20 min.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat szaszłyków z polędwiczki wieprzowej
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także kreatywnym i przyjemnym sposobem podania. Moja dzisiejsza wersja będzie tradycyjna, jeśli jednak unikasz mięsa, możesz przygotować szaszłyki warzywne, wystarczy, że pominiesz dodatek polędwicy wieprzowej.
Domowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej to kulinarna przygoda dla miłośników smaku i zróżnicowanych tekstur. To pięknie ułożone kawałki, które składają się na prawdziwą paletę smaków i kształtów.
Zacznij od wybrania mięsa, ja skorzystałam z polędwicy wieprzowej, pamiętaj jednak, że wieprzowina, jak i wołowina nie powinna być spożywana tak często, jak drób.
Ich mięsista konsystencja, delikatny smak i zdolność do absorbowania aromatycznej marynaty czynią je doskonałym wyborem do szaszłyków. Cebula powinna być pokrojona w pióra, dodaje ona delikatnej słodyczy i chrupkości.
Większe kawałki papryki w soczystych odcieniach czerwieni, zieleni i żółci dodadzą koloru i różnorodności, a ich słodycz i chrupkość dodają wyrazistości i wzbogacają danie o witaminy i składniki odżywcze. Pomidory koktajlowe, pozostawione w całości, wprowadzają nie tylko soczysty smak, ale również wesoły akcent kolorystyczny, który ożywia całą prezentację.
Gdy szaszłyki trafiają na grill lub do piekarnika, ich zapach unoszący się w powietrzu wzbudza apetyt i oczekiwania. Proces grillowania lub pieczenia nadaje im lekko zrumienioną powierzchnię, podkreślając ich smak i aromat.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szaszłyki, które są niezwykle smaczne. Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki takie jak: cebula, papryka, pomidorki koktajlowe, polędwica wieprzowa oliwa z oliwek i dowolne przyprawy.
Jak przygotować szaszłyki na grilla?
Pokrój mięso na kawałki o równych rozmiarach. Oczyść papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój ją w pasy. Pomidory koktajlowe pozostaw w całości. W misce powstanie nasza marynata, wystarczy, że wymieszasz przyprawy z oliwą z oliwek i zamarynujesz mięso. Na drewniane patyczki nabij kawałki mięsa naprzemiennie z przygotowanymi warzywami. Nabij składniki na drewniane patyczki i grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.
Po chwili grillowania nasze pyszne szaszłyki są dobre do spożycia. Jeśli już wiesz, jak zrobić szaszłyki koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis na te najlepsze szaszłyki. Będzie to idealny pomysł na obiad, a także na kolację dla wszystkich twoich znajomych oraz rodziny.
Alergeny w szaszłykach z polędwiczki wieprzowej
Lista alergenów dla szaszłyków z polędwiczki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
Wartości odżywcze szaszłyków z polędwiczki wieprzowej
Szaszłyki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.