Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej przygotowywane na grillu.
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne szaszłyki z polędwicy wieprzowej. Podaj je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub pieczywa oraz z surówką.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Marynowanie 15 min
353 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
  • Papryka żółta - 2 małe sztuki (300 g)
  • Cukinia - 2 małe sztuki (400 g)
  • Miód (40 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza, patyczki do szaszłyków, lodówka

Przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej krok po kroku

Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj miód, olej, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Do miski z marynatą włóż mięso, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.

Cukinię umyj i pokrój w plasterki.

Na patyczki od szaszłyków nadziej naprzemiennie mięso, paprykę czerwoną, cukinię, paprykę żółtą (do momentu, aż cały patyczek do szaszłyków zostanie zapełniony produktami).

Szaszłyki smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.

Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,7% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z polędwicy wieprzowej

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Szaszłyki warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, papryka czerwona i żółta, cukinia, miód, olej rzepakowy, musztarda, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra.

A jak zrobić szaszłyki z polędwicy wieprzowej? W misce wymieszaj miód, olej, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Do miski z marynatą włóż mięso pokrojone w kostkę, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na patyczki od szaszłyków nadziej naprzemiennie marynowane mięso, paprykę czerwoną, cukinię, paprykę żółtą (do momentu, aż cały patyczek do szaszłyków zostanie zapełniony produktami). Szaszłyki smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.

Podsumowując najlepsze szaszłyki z polędwicy wieprzowej i warzyw to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Szaszłyki można przygotować również na grillu. Pyszne szaszłyki są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w szaszłykach z polędwicy wieprzowej

Lista alergenów dla szaszłyków z polędwicy wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze szaszłyków z polędwicy wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania szaszłyków wzbogacają je w wiele witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
93.01
353.42
Białko (g)
9.23
35.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
4.52
17.18
Węglowodany przyswajalne (g)
3.78
14.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
4.26
16.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
3.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
12.43
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
8.70
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
3.73
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.08
102.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
28.22
107.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
52.53
199.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.47
Witamina E (mg)
0.37
1.40
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
11.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.38
62.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
297.85
1131.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
35.90
136.42
Potas (mg)
288.95
1098.02
Wapń (mg)
10.37
39.41
Fosfor (mg)
118.98
452.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.42
73.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.49
Cynk (mg)
0.93
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z polędwicy wieprzowej 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z polędwicy wieprzowej

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Papryka żółta
300 g
2 małe sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Cukinia
400 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
83.00