Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Papryka żółta - 2 małe sztuki (300 g)
- Cukinia - 2 małe sztuki (400 g)
- Miód (40 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Musztarda (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej krok po kroku
Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj miód, olej, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Do miski z marynatą włóż mięso, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w plasterki.
Na patyczki od szaszłyków nadziej naprzemiennie mięso, paprykę czerwoną, cukinię, paprykę żółtą (do momentu, aż cały patyczek do szaszłyków zostanie zapełniony produktami).
Szaszłyki smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat szaszłyków z polędwicy wieprzowej
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Szaszłyki warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, papryka czerwona i żółta, cukinia, miód, olej rzepakowy, musztarda, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra.
A jak zrobić szaszłyki z polędwicy wieprzowej? W misce wymieszaj miód, olej, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Do miski z marynatą włóż mięso pokrojone w kostkę, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na patyczki od szaszłyków nadziej naprzemiennie marynowane mięso, paprykę czerwoną, cukinię, paprykę żółtą (do momentu, aż cały patyczek do szaszłyków zostanie zapełniony produktami). Szaszłyki smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.
Podsumowując najlepsze szaszłyki z polędwicy wieprzowej i warzyw to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Szaszłyki można przygotować również na grillu. Pyszne szaszłyki są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w szaszłykach z polędwicy wieprzowej
Lista alergenów dla szaszłyków z polędwicy wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze szaszłyków z polędwicy wieprzowej
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania szaszłyków wzbogacają je w wiele witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.