Przepis na szaszłyki z piekarnika z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, imbir mielony, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

W misce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przeprawami. Ułóż w niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Warzywa z wyjątkiem papryki pokrój w plasterki. Paprykę posiekaj w dużą kostkę.

Mięso nabijaj na patyczki szaszłykowe wraz z warzywami.

Szaszłyki umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 25 minut.

Szaszłyki z piekarnika z kurczaka podane na kamiennym blacie.
szaszłyki z piekarnika z kurczaka
Koszt przygotowania dania
22.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Szaszłyki z piekarnika z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szaszłykach z piekarnika z kurczaka

Szaszłyki z piekarnika z kurczaka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość jest prosta, szybka i smaczna. Sprawdzają się na obiad i kolację.

Przepis na szaszłyki z piekarnika z kurczaka to świetny pomysł na pyszne danie na obiad. Szaszłyki często kojarzą się z grillowaniem, jednak wspaniale smakują również te pieczone. Te z kurczaka z warzywami są po prostu najlepsze. Delikatne mięso wspaniale łączy się w nim z warzywami. Całość jest smaczna i dobrze doprawiona. Mięso wychodzi z tej receptury miękkie i aromatyczne, tak że rozpływa się w ustach. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych posiłków. Są delikatne i lekkostrawne. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso. Będzie świetną opcją w menu, zwłaszcza osób dbających o układ nerwowy i mózg. Ten z przepisu jest niezwykle soczysty i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Najlepiej połączyć mięso z cebulą, papryką, czy cukinią. To warzywa o niskiej kaloryczności, dlatego całość świetnie sprawdza się również na diecie redukcyjnej. Bazą tego dania jest mięso, jednak oprócz niego dodaje się również naprawdę dużo warzyw. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków. To dobra opcja na przemycenie do swojego menu pysznego i lekkostrawnego mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki z piekarnika z kurczaka, by były smaczne, łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Kurczak jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny — hormonu szczęścia. Jego głównym składnikiem jest mięso z kurczaka, które wspaniale łączy się z warzywami. Można filet z kurczaka zamienić również na indyka, który ma podobny smak i wartości odżywcze.

Wartości odżywcze szaszłyków z piekarnika z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
150.01 kcal
375.03 kcal
Białko
9.57 g
23.93 g

Węglowodany w szaszłykach z piekarnika z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.91 g
7.26 g
Węglowodany przyswajalne
2.09 g
5.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.23 g
28.09 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
5.85 g
Tłuszcze nienasycone
8.90 g
22.24 g
Tłuszcze jednonasycone
7.62 g
19.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
3.19 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
29.35 mg
73.37 mg

Witaminy w przepisie na szaszłyki z piekarnika z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
41.42 µg (mcg)
103.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.43 mg
1.07 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
33.54 mg
83.86 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.06 mg
5.14 mg
Retinol
3.62 µg (mcg)
9.05 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.28 mg
Niacyna
4.17 mg
10.42 mg
Foliany
20.08 µg (mcg)
50.20 µg (mcg)
Beta karoten
393.60 µg (mcg)
984.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki z piekarnika z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
20.84 mg
52.10 mg
Potas
238.72 mg
596.80 mg
Wapń
8.54 mg
21.36 mg
Fosfor
100.40 mg
251.01 mg
Magnez
17.84 mg
44.60 mg
Żelazo
0.38 mg
0.96 mg
Cynk
0.40 mg
0.99 mg
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z piekarnika z kurczaka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szaszłykach z piekarnika z kurczaka

Lista alergenów dla szaszłyków z piekarnika z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z piekarnika z kurczaka

Cena przygotowania szaszłyków z piekarnika z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na szaszłyki z piekarnika z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób