Szaszłyki z pieczarek
- Pieczarki (300 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na szaszłyki z pieczarek krok po kroku
Oczyść pieczarki i dokładnie umyj. Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół.
Obierz cebulę i pokrój ją na pióra. Pokrój paprykę na większe kawałki, a pomidory koktajlowe zostaw w całości.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Włóż pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory koktajlowe do miski z marynatą. Delikatnie wymieszaj.
Nabij warzywa na drewniane patyczki i grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat szaszłyków z pieczarkami
Szaszłyki z pieczarek to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także kreatywnym i przyjemnym sposobem podania. Moja dzisiejsza wersja będzie wegetariańska, czyli alternatywa dla tradycyjnych mięsnych szaszłyków, która zaskakuje smakiem, teksturą i kolorami.
Szaszłyki z pieczarek to kulinarna przygoda dla miłośników smaku i zróżnicowanych tekstur. To pięknie ułożone kawałki, które składają się na prawdziwą paletę smaków i kształtów.
Zacznij od wybrania pieczarek, które pełnią główną rolę w tej kompozycji smaków. Ich mięsista konsystencja, delikatny smak i zdolność do absorbowania aromatycznej marynaty czynią je doskonałym wyborem do szaszłyków. Cebula powinna być pokrojona w pióra, dodaje ona delikatnej słodyczy i chrupkości.
Większe kawałki papryki w soczystych odcieniach czerwieni, zieleni i żółci dodadzą koloru i różnorodności, a ich słodycz i chrupkość dodają wyrazistości i wzbogacają danie o witaminy i składniki odżywcze. Pomidory koktajlowe, pozostawione w całości, wprowadzają nie tylko soczysty smak, ale również wesoły akcent kolorystyczny, który ożywia całą prezentację.
Są to moje propozycje, które idealnie do siebie pasują, jednak na drewniany patyczek możesz nabić wszystkie ulubione warzywa, świetnie sprawdzi się także kawałek bakłażana lub cukinii.
Gdy szaszłyki trafiają na grill lub do piekarnika, ich zapach unoszący się w powietrzu wzbudza apetyt i oczekiwania. Proces grillowania lub pieczenia nadaje im lekko zrumienioną powierzchnię, podkreślając ich smak i aromat.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szaszłyki z pieczarek, które są niezwykle smaczne. Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki takie jak: cebula, papryka, pomidorki koktajlowe, pieczarki, oliwa z oliwek i dowolne przyprawy.
Jak zrobić szaszłyki z pieczarek?
Oczyść pieczarki i dokładnie umyj. Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół. Obierz cebulę i pokrój ją na pióra. Pokrój paprykę na większe kawałki, a pomidory koktajlowe zostaw w całości. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Włóż pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory koktajlowe do miski z marynatą. Delikatnie wymieszaj. Nabij warzywa na drewniane patyczki i grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.
Po chwili grillowania nasze pyszne szaszłyki są dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis na te najlepsze szaszłyki. Będzie to idealny pomysł na obiad, a także na kolację dla wszystkich twoich znajomych oraz rodziny.
Alergeny w szaszłykach z pieczarkami
Lista alergenów dla szaszłyków z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z pieczarek
Wartości odżywcze szaszłyków z pieczarkami
Tak naprawdę do przygotowania szaszłyków możesz użyć dowolnych warzyw.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.