Szaszłyki z mięsa mielonego

Opublikowano: 12.04.2021 r., 11:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięsne szaszłyki na talerzu
Szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego, danie kuchni greckiej i tureckiej. Orientalnie przyprawione mięso z piekarnika lub grilla. Soczyste szaszłyki z sosem jogurtowym.
Przygotowanie 40 min
654 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (150 g)
  • Cebula - 1/2 dużej sztuki (50 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Bułka tarta - 1,5 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, kumin, kolendra świeża, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, szpikulce do grillowania

Przepis na szaszłyki z mięsa mielonego krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj.

W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.

Z powstałej masy uformuj podłużne szaszłyki.

Nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków.

Szaszłyki grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony do zarumienienia (ok. 20 min).

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z mięsa mielonego

Szaszłyki z mięsa mielonego to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię grecką, turecką i bułgarską. Zaskakują swoim smakiem i aromatem, które myślami przenoszą w odległe zakątki świata. To szybki i prosty w wykonaniu przepis na grilla, który zachwyci wszystkich gości. Świetnie sprawdzą się także jako obiad z piekarnika.

Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać gotowe mięso mielone pakowane próżniowo, lub kupić cały kawałek mięsa, na przykład polędwicy i samodzielnie zmielić w domu. Szaszłyki można przygotować z mięsa z indyka, mięsa wołowego, wieprzowego, a także jagnięciny lub baraniny. Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego? Mimo, że przepis jest bardzo szybki i prosty, szaszłyki smakują wyśmienicie. Mielone mięse wystarczy wymieszać z jajkiem, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką i świeżym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Świetnie sprawdzą się orientalne zioła, na przykład kmin rzymski, kolendra, chilli, a także zioła grecka takie jak świeża lub suszona bazylia, czy oregano. Po wymieszaniu wszystkich składników wystarczy uformować je na odpowiedni kształt, nadziać na wykałaczki do szaszłyków i piec w piekarniku, podsmażać na patelni lub grillować na rozgrzanym grillu - szaszłyku na patyku po turecku gotowe. Aromatyczne, dobrze doprawione, soczyste mięso zadowoli niejedno podniebienie. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań, dodając nowych przypraw, czy ziół, które podkręcą smak mięsa. Szaszłyki można przygotować również z boczkiem, zawijając mięso mielone w jego plastry. Choć wersja ta będzie dużo bardziej tłusta i kaloryczna, z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom grillowanego mięsa. Szaszłyki z mięsa mielonego świetnie smakują z dodatkiem sałatek ze świeżych warzyw lub pieczonych, czy grillowanych warzyw. Warto przygotować też dip, w którym będziemy maczać mięso, na przykład grecki sos tzatziki z gęstego jogurtu i świeżych tartych jogurtów. Dla osób preferujących ostrzejsze smaki idealnie sprawdzą się pikantne sosy pomidorowe.

Alergeny w szaszłykach z mięsa mielonego

Lista alergenów dla szaszłyków z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze szaszłyków z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
204.59
654.70
Białko (g)
12.90
41.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
5.88
18.80
Węglowodany przyswajalne (g)
5.31
17.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
14.03
44.89
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
20.52
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
24.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.05
19.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
5.02
Cholesterol (mg)
115.78
370.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
33.70
107.85
Witamina B6 (mg)
0.27
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.89
Witamina C (mg)
1.76
5.63
Retinol (µg (mcg))
33.70
107.85
Tiamina (mg)
0.48
1.53
Ryboflawina (mg)
0.25
0.82
Niacyna (mg)
2.82
9.02
Foliany (µg (mcg))
21.81
69.81
Beta karoten (µg (mcg))
4.07
13.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
101.44
324.62
Potas (mg)
225.48
721.54
Wapń (mg)
33.61
107.56
Fosfor (mg)
152.09
486.70
Magnez (mg)
17.24
55.17
Żelazo (mg)
1.15
3.69
Cynk (mg)
1.60
5.11
Miedź (mg)
0.06
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z mięsa mielonego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z mięsa mielonego

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
50 g
1/2 dużej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
15 g
1,5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 15 g
Koszt składników
19.80