Szaszłyki z mięsa mielonego
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (150 g)
- Cebula - 1/2 dużej sztuki (50 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Bułka tarta - 1,5 łyżki (15 g)
Przepis na szaszłyki z mięsa mielonego krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z powstałej masy uformuj podłużne szaszłyki.
Nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków.
Szaszłyki grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony do zarumienienia (ok. 20 min).
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat szaszłyków z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię grecką, turecką i bułgarską. Zaskakują swoim smakiem i aromatem, które myślami przenoszą w odległe zakątki świata. To szybki i prosty w wykonaniu przepis na grilla, który zachwyci wszystkich gości. Świetnie sprawdzą się także jako obiad z piekarnika.
Do przygotowania szaszłyków można wykorzystać gotowe mięso mielone pakowane próżniowo, lub kupić cały kawałek mięsa, na przykład polędwicy i samodzielnie zmielić w domu. Szaszłyki można przygotować z mięsa z indyka, mięsa wołowego, wieprzowego, a także jagnięciny lub baraniny. Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego? Mimo, że przepis jest bardzo szybki i prosty, szaszłyki smakują wyśmienicie. Mielone mięse wystarczy wymieszać z jajkiem, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką i świeżym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Świetnie sprawdzą się orientalne zioła, na przykład kmin rzymski, kolendra, chilli, a także zioła grecka takie jak świeża lub suszona bazylia, czy oregano. Po wymieszaniu wszystkich składników wystarczy uformować je na odpowiedni kształt, nadziać na wykałaczki do szaszłyków i piec w piekarniku, podsmażać na patelni lub grillować na rozgrzanym grillu - szaszłyku na patyku po turecku gotowe. Aromatyczne, dobrze doprawione, soczyste mięso zadowoli niejedno podniebienie. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań, dodając nowych przypraw, czy ziół, które podkręcą smak mięsa. Szaszłyki można przygotować również z boczkiem, zawijając mięso mielone w jego plastry. Choć wersja ta będzie dużo bardziej tłusta i kaloryczna, z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom grillowanego mięsa. Szaszłyki z mięsa mielonego świetnie smakują z dodatkiem sałatek ze świeżych warzyw lub pieczonych, czy grillowanych warzyw. Warto przygotować też dip, w którym będziemy maczać mięso, na przykład grecki sos tzatziki z gęstego jogurtu i świeżych tartych jogurtów. Dla osób preferujących ostrzejsze smaki idealnie sprawdzą się pikantne sosy pomidorowe.
Alergeny w szaszłykach z mięsa mielonego
Lista alergenów dla szaszłyków z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze szaszłyków z mięsa mielonego
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
-
mięso,
cebula,
jajka,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.