Szaszłyki z łopatki
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Papryka czerwona - 1 duża stuka (250 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Pieczarki (200 g)
Przepis na szaszłyki z łopatki krok po kroku
W misce wymieszaj olej rzepakowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, jedną łyżeczkę papryki ostrej oraz jedną łyżeczkę przyprawy do mięs.
Mięso umyj, pokrój w grubą kostkę, włóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na dwie części.
Na długie wykałaczki nadziewaj mięso, cebulę, paprykę oraz pieczarki do całkowitego wykorzystania składników.
Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez około 20 minut (w tym czasie odwróć kilka razy szaszłyki).
Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat szaszłyków z łopatki
Szaszłyki z łopatki to doskonała propozycja na pyszne danie, które możesz przygotować na grilla. Szaszłyki możesz także usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Szaszłyki z łopatki wieprzowej doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. Warto podać je z dodatkiem pieczywa oraz sosów. Przepis na szaszłyki z łopatki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, musztarda, czosnek, łopatka wieprzowa, papryka czerwona, cebula, pieczarki, sól, pieprz, papryka ostra oraz przyprawa do mięsa.
A jak zrobić szaszłyki z łopatki? W misce wymieszaj olej rzepakowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mięso umyj, pokrój w grubą kostkę, włóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na dwie części. Na długie wykałaczki nadziewaj mięso, cebulę, paprykę oraz pieczarki do całkowitego wykorzystania składników. Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez około 20 minut. Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze szaszłyki z łopatki. Marynata do mięsa przygotowana jest na bazie łatwo dostępnych przypraw. Smaczne szaszłyki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z ulubionymi dodatkami. Produkty niezbędne do przygotowania szaszłyków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szaszłykach z łopatki
Lista alergenów dla szaszłyków z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze szaszłyków z łopatki
Szaszłyki z łopatki doskonała propozycja na pyszny obiad. Warzywa wykorzystane do przygotowania szaszłyków stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.