Szaszłyki z kurczakiem na grilla
- Piersi kurczaka bez skóry - półtorej piersi (350 g)
- Cukinia - jedna mała sztuka (250 g)
- Pieczarki - około 30 małych pieczarek (300 g)
- Papryka czerwona - duża papryka lub dwie małe (200 g)
- Cebula czerwona - duża cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - dwie łyżki (24 ml)
- Sok z cytryny - łyżka (6 ml)
Przepis na szaszłyki z kurczakiem na grilla krok po kroku
W dużej misce wymieszaj olej i po 1/4 łyżeczki przypraw: soli, pieprzu, tymianku, oregano, bazylii, kurkumy, czosnku granulowanego, cząbru, papryki słodkiej i papryki ostrej oraz łyżkę soku z cytryny.
Pierś z kurczaka oczyść ze wszystkich błonek i pokrój w równą kostkę, około 1,5 cm x 1,5 cm i dodaj do marynaty.
Warzywa dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia.
Pieczarki, jeśli są małe dodaj od razu do marynaty, jeśli są większe możesz pokroić je w połówki.
Cukinię pokrój w plasterki o grubości około 5 mm i dodaj do marynaty.
Paprykę pokrój w kwadraty około 1,5 cm i również przełóż do miski z marynatą i pozostałymi składnikami.
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w pióra o grubości około 0,5 cm a następnie przełóż do miski z marynatą.
Warzywa z kurczakiem pozostaw na 60 minut. W tym czasie 10 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie.
Naprzemiennie nabijaj składniki na patyczki, na każdym szaszłyku powinny znaleźć się około 3 pieczarki, dwa lub trzy kawałki cebuli, trzy plasterki cukinii i po dwa kawałki papryki.
Szaszłyki grilluj około 20 minut.
Więcej informacji na temat szaszłyków z kurczakiem na grilla
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich osób, a całość dopełnia pyszne jedzenie z grilla. Jest wiele dań grillowych ale jedno z trzech jest przygotowywane zawsze, są to szaszłyki, skrzydełka kurczaka oraz karkówka.
Szaszłyki z kurczakiem na grilla to prosty przepis na pyszne i soczyste danie grillowe. Możesz je wykonać z warzywami lub jedynie z drobiu czy wieprzowiny. W tym przepisie szaszłyki przygotowane są z piersią z kurczaka, dzięki temu danie jest lżejsze i bez obaw mogą je spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak zrobić dobre szaszłyki? Bardzo ważna jest marynata ponieważ z niej pochodzą wszystkie smaki i aromaty dania. Jak zamarynować produkty? Marynowaniu należy poddać nie tylko mięso ale również warzywa. Produkty powinny być pokrojone w części, które później będą nabijane na patyczki. Bardzo ważne jest, aby w trakcie marynowania produkty były szczelnie zamknięte, na przykład w szklanej misce z pokrywką lub foliowym woreczki. Świetną metodą, skracającą czas marynowania jest zamknięcie próżniowe. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 30-40 minut, im dłużej tym smaczniej. Produkty zamarynowane, szaszłyki przygotowane więc teraz pytanie, jak grillować? Najważniejsze jest bezpieczne grillowanie. Bardzo ważne jest aby tłuszcz z produktów nie kapał do żaru. Najlepiej jest użyć grillowych tacek, które zbierają tłuszcz, rozkładają równomiernie ciepło i dzięki nim nic nie spada do żaru, a także łatwiej ściągnąć danie z rusztu. Pierś z kurczaka grillujemy niewiele dłużej niż jakbyśmy przyrządzali ją na patelni. Jest to ważne ponieważ dzięki temu zachowujemy soczystość mięsa. Szaszłykom z kurczakiem, pokrojonym w kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm wystarczy 20-25 minut na ruszcie. Jeśli używasz filetów z udek kurczaka potrzebują one nieco więcej czasu, około 30-35 minut.
Jeśli tak jak my uwielbiasz sezon grillowy i kochasz grillowane potrawy wypróbuj nasz pomysł na szaszłyki.
Alergeny w szaszłykach z kurczakiem na grilla
Lista alergenów dla szaszłyków z kurczakiem na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z kurczakiem na grilla
Wartości odżywcze szaszłyków z kurczakiem na grilla
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.