Przepis na szaszłyki z kurczakiem na grilla krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
duża miska, grill, patyczki do szaszłyków

W dużej misce wymieszaj olej i po 1/4 łyżeczki przypraw: soli, pieprzu, tymianku, oregano, bazylii, kurkumy, czosnku granulowanego, cząbru, papryki słodkiej i papryki ostrej oraz łyżkę soku z cytryny.

Pierś z kurczaka oczyść ze wszystkich błonek i pokrój w równą kostkę, około 1,5 cm x 1,5 cm i dodaj do marynaty.

Warzywa dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia.

Pieczarki, jeśli są małe dodaj od razu do marynaty, jeśli są większe możesz pokroić je w połówki.

Cukinię pokrój w plasterki o grubości około 5 mm i dodaj do marynaty.

Paprykę pokrój w kwadraty około 1,5 cm i również przełóż do miski z marynatą i pozostałymi składnikami.

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w pióra o grubości około 0,5 cm a następnie przełóż do miski z marynatą.

Warzywa z kurczakiem pozostaw na 60 minut. W tym czasie 10 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie.

Naprzemiennie nabijaj składniki na patyczki, na każdym szaszłyku powinny znaleźć się około 3 pieczarki, dwa lub trzy kawałki cebuli, trzy plasterki cukinii i po dwa kawałki papryki.

Szaszłyki grilluj około 20 minut.

Szaszłyki z kurczakiem na grilla podane na białej desce do krojenia przyozdobione natką pietruszki
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Koszt przygotowania dania
20.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
84 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
14

Szaszłyki z kurczakiem na grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szaszłykach z kurczakiem na grilla

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich osób, a całość dopełnia pyszne jedzenie z grilla. Jest wiele dań grillowych ale jedno z trzech jest przygotowywane zawsze, są to szaszłyki, skrzydełka kurczaka oraz karkówka.

Szaszłyki z kurczakiem na grilla to prosty przepis na pyszne i soczyste danie grillowe. Możesz je wykonać z warzywami lub jedynie z drobiu czy wieprzowiny. W tym przepisie szaszłyki przygotowane są z piersią z kurczaka, dzięki temu danie jest lżejsze i bez obaw mogą je spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak zrobić dobre szaszłyki? Bardzo ważna jest marynata ponieważ z niej pochodzą wszystkie smaki i aromaty dania. Jak zamarynować produkty? Marynowaniu należy poddać nie tylko mięso ale również warzywa. Produkty powinny być pokrojone w części, które później będą nabijane na patyczki. Bardzo ważne jest, aby w trakcie marynowania produkty były szczelnie zamknięte, na przykład w szklanej misce z pokrywką lub foliowym woreczki. Świetną metodą, skracającą czas marynowania jest zamknięcie próżniowe. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 30-40 minut, im dłużej tym smaczniej. Produkty zamarynowane, szaszłyki przygotowane więc teraz pytanie, jak grillować? Najważniejsze jest bezpieczne grillowanie. Bardzo ważne jest aby tłuszcz z produktów nie kapał do żaru. Najlepiej jest użyć grillowych tacek, które zbierają tłuszcz, rozkładają równomiernie ciepło i dzięki nim nic nie spada do żaru, a także łatwiej ściągnąć danie z rusztu. Pierś z kurczaka grillujemy niewiele dłużej niż jakbyśmy przyrządzali ją na patelni. Jest to ważne ponieważ dzięki temu zachowujemy soczystość mięsa. Szaszłykom z kurczakiem, pokrojonym w kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm wystarczy 20-25 minut na ruszcie. Jeśli używasz filetów z udek kurczaka potrzebują one nieco więcej czasu, około 30-35 minut.

Jeśli tak jak my uwielbiasz sezon grillowy i kochasz grillowane potrawy wypróbuj nasz pomysł na szaszłyki.

Wartości odżywcze szaszłyków z kurczakiem na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
67.30 kcal
84.13 kcal
Białko
7.62 g
9.53 g

Węglowodany w szaszłykach z kurczakiem na grilla

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
2.99 g
3.74 g
Węglowodany przyswajalne
2.09 g
2.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
1.13 g
Sacharoza (cukier)
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Glukoza
0.58 g
0.73 g
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza
0.33 g
0.41 g
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
2.89 g
3.62 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
0.85 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
2.77 g
Tłuszcze jednonasycone
1.49 g
1.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.91 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
20.77 mg
25.97 mg

Witaminy w przepisie na szaszłyki z kurczakiem na grilla

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
30.12 µg (mcg)
37.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.42 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
25.44 mg
31.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.56 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.86 mg
4.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.16 µg (mcg)
23.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
288.46 µg (mcg)
360.58 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki z kurczakiem na grilla

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
16.31 mg
20.38 mg
Potas
260.46 mg
325.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
7.71 mg
9.64 mg
Fosfor
93.58 mg
116.97 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.80 mg
19.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.47 mg
Cynk
0.43 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z kurczakiem na grilla 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szaszłykach z kurczakiem na grilla

Lista alergenów dla szaszłyków z kurczakiem na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z kurczakiem na grilla

Cena przygotowania szaszłyków z kurczakiem na grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
350 g
półtorej piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Cukinia
250 g
jedna mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Pieczarki
300 g
około 30 małych pieczarek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
duża papryka lub dwie małe
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
duża cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
dwie łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Sok z cytryny
6 ml
łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na szaszłyki z kurczakiem na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób