Szaszłyki z kurczakiem na grilla

Opublikowano: 01.04.2021 r., 18:51 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szaszłyki z kurczakiem
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Wypróbuj przepisu na najlepsze szaszłyki z kurczakiem i warzywami na grilla. Lekkie, soczyste, pełne smaku i aromatu ziół oraz przypraw.
Przygotowanie 75 min
Grillowanie 20 min
84 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - półtorej piersi (350 g)
  • Cukinia - jedna mała sztuka (250 g)
  • Pieczarki - około 30 małych pieczarek (300 g)
  • Papryka czerwona - duża papryka lub dwie małe (200 g)
  • Cebula czerwona - duża cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki (24 ml)
  • Sok z cytryny - łyżka (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill, patyczki do szaszłyków

Przepis na szaszłyki z kurczakiem na grilla krok po kroku

W dużej misce wymieszaj olej i po 1/4 łyżeczki przypraw: soli, pieprzu, tymianku, oregano, bazylii, kurkumy, czosnku granulowanego, cząbru, papryki słodkiej i papryki ostrej oraz łyżkę soku z cytryny.

Pierś z kurczaka oczyść ze wszystkich błonek i pokrój w równą kostkę, około 1,5 cm x 1,5 cm i dodaj do marynaty.

Warzywa dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia.

Pieczarki, jeśli są małe dodaj od razu do marynaty, jeśli są większe możesz pokroić je w połówki.

Cukinię pokrój w plasterki o grubości około 5 mm i dodaj do marynaty.

Paprykę pokrój w kwadraty około 1,5 cm i również przełóż do miski z marynatą i pozostałymi składnikami.

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w pióra o grubości około 0,5 cm a następnie przełóż do miski z marynatą.

Warzywa z kurczakiem pozostaw na 60 minut. W tym czasie 10 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie.

Naprzemiennie nabijaj składniki na patyczki, na każdym szaszłyku powinny znaleźć się około 3 pieczarki, dwa lub trzy kawałki cebuli, trzy plasterki cukinii i po dwa kawałki papryki.

Szaszłyki grilluj około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z kurczakiem na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z kurczakiem na grilla

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich osób, a całość dopełnia pyszne jedzenie z grilla. Jest wiele dań grillowych ale jedno z trzech jest przygotowywane zawsze, są to szaszłyki, skrzydełka kurczaka oraz karkówka.

Szaszłyki z kurczakiem na grilla to prosty przepis na pyszne i soczyste danie grillowe. Możesz je wykonać z warzywami lub jedynie z drobiu czy wieprzowiny. W tym przepisie szaszłyki przygotowane są z piersią z kurczaka, dzięki temu danie jest lżejsze i bez obaw mogą je spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak zrobić dobre szaszłyki? Bardzo ważna jest marynata ponieważ z niej pochodzą wszystkie smaki i aromaty dania. Jak zamarynować produkty? Marynowaniu należy poddać nie tylko mięso ale również warzywa. Produkty powinny być pokrojone w części, które później będą nabijane na patyczki. Bardzo ważne jest, aby w trakcie marynowania produkty były szczelnie zamknięte, na przykład w szklanej misce z pokrywką lub foliowym woreczki. Świetną metodą, skracającą czas marynowania jest zamknięcie próżniowe. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 30-40 minut, im dłużej tym smaczniej. Produkty zamarynowane, szaszłyki przygotowane więc teraz pytanie, jak grillować? Najważniejsze jest bezpieczne grillowanie. Bardzo ważne jest aby tłuszcz z produktów nie kapał do żaru. Najlepiej jest użyć grillowych tacek, które zbierają tłuszcz, rozkładają równomiernie ciepło i dzięki nim nic nie spada do żaru, a także łatwiej ściągnąć danie z rusztu. Pierś z kurczaka grillujemy niewiele dłużej niż jakbyśmy przyrządzali ją na patelni. Jest to ważne ponieważ dzięki temu zachowujemy soczystość mięsa. Szaszłykom z kurczakiem, pokrojonym w kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm wystarczy 20-25 minut na ruszcie. Jeśli używasz filetów z udek kurczaka potrzebują one nieco więcej czasu, około 30-35 minut.

Jeśli tak jak my uwielbiasz sezon grillowy i kochasz grillowane potrawy wypróbuj nasz pomysł na szaszłyki.

Alergeny w szaszłykach z kurczakiem na grilla

Lista alergenów dla szaszłyków z kurczakiem na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z kurczakiem na grilla

Wartości odżywcze szaszłyków z kurczakiem na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
67.30
84.13
Białko (g)
7.62
9.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
2.99
3.74
Węglowodany przyswajalne (g)
2.09
2.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.13
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.58
0.73
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.33
0.41
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
2.89
3.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
0.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
2.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
1.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.91
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
20.77
25.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
30.12
37.65
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.44
31.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.58
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.56
3.20
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.86
4.83
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.16
23.95
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
288.46
360.58
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
16.31
20.38
Potas (mg)
260.46
325.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.71
9.64
Fosfor (mg)
93.58
116.97
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.80
19.75
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.47
Cynk (mg)
0.43
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z kurczakiem na grilla 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z kurczakiem na grilla

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
350 g
półtorej piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Cukinia
250 g
jedna mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Pieczarki
300 g
około 30 małych pieczarek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
duża papryka lub dwie małe
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
duża cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
dwie łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Sok z cytryny
6 ml
łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
36.50