Szaszłyki z kurczaka z piekarnika
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Pieczarki - 5 dużych sztuk (200 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i przekrój na ćwiartki.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
Cukinię pokrój w plastry.
Pieczarki przekrój na połówki.
Pierś z kurczaka umieść w misce wraz z warzywami.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
Wlej olej rzepakowy i wymieszaj.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie na 30 minut przed pieczeniem.
Nadziewaj składniki na patyczki.
Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
Szaszłyki podawaj z dodatkiem sosu koperkowego lub majonezu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat szaszłyków z kurczaka z piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne pieczone szaszłyki zawierają mniej kalorii niż tradycyjny szaszłyk wieprzowy. Jeśli zastanawiasz się, ile piec szaszłyki koniecznie przeczytaj nasz przepis do końca. Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, papryka czerwona, cukinia, pieczarki, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, olej rzepakowy.
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i przekrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w plastry. Pieczarki przekrój na połówki. Pierś z kurczaka umieść w misce wraz z warzywami. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie na 30 minut przed pieczeniem. Nadziewaj składniki na patyczki. Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Szaszłyki podawaj z dodatkiem sosu koperkowego lub majonezu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Jest nisko kaloryczna i bardzo chętnie wybierana przez kobiety oraz dzieci dzięki bardzo delikatnemu smakowi.
Podsumowując drobiowe szaszłyki z piersią kurczaka to idealny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki podać można także na lekką kolację. Wiesz już, jak przygotować pyszne szaszłyki wypróbuj więc przepis przy pierwszej okazji. Szaszłyki można także grillować na grillu elektrycznym lub opalanym drewnem.
Alergeny w szaszłykach z kurczaka z piekarnika
Lista alergenów dla szaszłyków z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z kurczaka z piekarnika
Wartości odżywcze szaszłyków z kurczaka z piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Szaszłyki zawierają dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.