Szaszłyki z indyka

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki z indyka podane na talerzu.
Szaszłyki z indyka
Szaszłyki z indyka to doskonały sposób na naprawdę fantastyczne danie, które jest proste, szybkie i ciekawe. Delikatne mięso wspaniale łączy się w nim z warzywami.
Przygotowanie 30 min
Grillowanie 15 min
364 kcal
Kcal w porcji
249 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
  • Papryka zielona (230 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków

Przepis na szaszłyki z indyka krok po kroku

W misce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przeprawami. Ułóż w niej pokrojonego w kostkę indyka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Warzywa z wyjątkiem papryki pokrój w plasterki. Paprykę posiekaj w dużą kostkę.

Mięso nabijaj na patyczki szaszłykowe wraz z warzywami.

Całość grilluj przez 25 minut, aż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z indyka

Szaszłyki z indyka to doskonały sposób na naprawdę fantastyczne danie, które jest proste, szybkie i ciekawe. Delikatne mięso wspaniale łączy się w nim z warzywami. Całość jest smaczna i dobrze doprawiona. Mięso wychodzi z tej receptury miękkie i aromatyczne, tak że rozpływa się w ustach. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych posiłków.

Przepis na szaszłyki z indyka to doskonała opcja na wspaniały lunch, czy kolację. Są delikatne i lekkostrawne. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso. Indyk jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny - hormonu szczęścia. Dlatego indyk będzie świetną opcją w menu, zwłaszcza osób dbających o układ nerwowy i mózg. Ten z przepisu jest niezwykle soczysty i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki z indyka, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jego głównym składnikiem jest mięso z indyka, które wspaniale łączy się z warzywami. Można filet z indyka zamienić również na kurczaka, który ma podobny smak i wartości odżywcze. Najlepiej połączyć mięso z cebulą, papryką, czy cukinią. To warzywa o niskiej kaloryczności, dlatego całość świetnie sprawdza się również na diecie redukcyjnej. Bazą tego dania jest mięso, jednak oprócz niego dodaje się również naprawdę dużo warzyw. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków. To dobra opcja na przemycenie do swojego menu pysznego i lekkostrawnego mięsa.

Alergeny w szaszłykach z indyka

Lista alergenów dla szaszłyków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z indyka

Wartości odżywcze szaszłyków z indyka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(249g)
Energia (kcal)
146.21
364.07
Białko (g)
9.86
24.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(249g)
Węglowodany (g)
2.58
6.43
Węglowodany przyswajalne (g)
1.87
4.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.79
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.44
1.11
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.48
1.20
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(249g)
Tłuszcz (g)
11.09
27.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
6.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.57
18.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
3.34
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.31
53.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(249g)
Witamina A (µg (mcg))
7.68
19.12
Witamina B6 (mg)
0.39
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.35
Witamina C (mg)
22.61
56.30
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.20
Witamina E (mg)
1.50
3.74
Retinol (µg (mcg))
2.01
5.01
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Niacyna (mg)
4.33
10.79
Foliany (µg (mcg))
10.95
27.28
Beta karoten (µg (mcg))
66.29
165.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(249g)
Sód (mg)
32.27
80.34
Potas (mg)
203.46
506.62
Wapń (mg)
10.84
27.00
Fosfor (mg)
87.76
218.52
Magnez (mg)
16.97
42.27
Żelazo (mg)
0.52
1.29
Cynk (mg)
0.56
1.40
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z indyka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z indyka

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Papryka zielona
230 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
42.00