Szaszłyki z cukinią

Opublikowano: 18.05.2025 r.
Cukinia, soczyste piersi kurczaka i kolorowe papryki – czerwona i żółta – to główne składniki naszych aromatycznych szaszłyków. Wszystko to skropione oliwą z oliwek, co podkreśla smak i sprawia, że warzywa i mięso stają się idealnie soczyste. To proste, ale pełne smaku danie, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika grillowania.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukinia - 150 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 80 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Papryka żółta - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, szpikulce do grillowania
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj i pokrój w plastry.
- Przełóż do miski, wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
- Mięso umyj i osusz.
- Pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Pokrojone mięso wrzuć na patelnię i podsmażaj 3-4 minuty.
- Dopraw mięso.
- Zdejmij mięso z patelni.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie warzywa i kurczaka.
- Szaszłyki umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piecz ok. 20-30 min.