Przepis na szaszłyki z cukinią krok po kroku
- Cukinia 150 g
- Piersi kurczaka bez skóry 80 g
- Papryka czerwona 100 g
- Papryka żółta 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
Warzywa umyj i pokrój w plastry.
Przełóż do miski, wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
Mięso umyj i osusz.
Pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Pokrojone mięso wrzuć na patelnię i podsmażaj 3-4 minuty.
Dopraw mięso.
Zdejmij mięso z patelni.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie warzywa i kurczaka.
Szaszłyki umieść w naczyniu żaroopornym.
Wstaw naczynię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz ok. 20-30 min.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Zapiekanka z cukinii
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Spaghetti z cukinii
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Leczo z kurczakiem
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Frytki z cukinii
-
Pieczona cukinia
-
Obiad z cukinii

(liczba kalorii)
Szaszłyki z cukinią - cechy przepisu
Więcej o szaszłykach z cukinią
Szaszłyki z cukinią to pomysł na szybki, smaczny, pożywny i przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny. Zarówno w wersji wegetariańskiej, wegańskiej, jak również tradycyjnej z piersią z kurczaka są pysznym daniem na każdą okazję i nigdy nie zawodzą. Szaszłyki z cukinii na grilla lub z piekarnika są niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymagają większych umiejętności kulinarnych - każdy poradzi sobie z nimi bez problemu, nawet w sytuacji kiedy nie mamy dużo czasu na stanie w kuchni.
Jak przygotować przepyszne szaszłyki? Jeśli decydujemy się na wersję wegańską lub wegetariańską, potrzebujemy wyłącznie warzyw i pieczarek. Możemy wykorzystać wszystkie te, które lubimy najbardziej, lub te które poprostu danego dnia zalegają w lodówce. Szaszłyki z cukinią, bakłażanem, czerwoną, zieloną lub żółtą papryką, czerwoną cebulą i pieczarkami to gwarancja smacznego, pożywnego i zdrowego posiłku. Przygotowanie jest niezwykle proste - pokrojone warzywa i grzyby mieszamy z oliwą i ulubionymi przyprawami, nadziewamy na długie drewniane wykałaczki i wrzucamy na grilla lub do piekarniak - warzywne szaszłyki gotowe! Śmiało możemy dodać również wędzone lub naturalne tofu.
W wersji mięsnej najlepiej przygotować szaszłyki z kurczakiem. Mimo dodatkowego składnika, przygotowanie wcale nie będzie trudniejsze, ani bardziej czasochłonne. Podobnie jak warzywa, kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z dobrej jakości oliwą i przyprawami, nadziewamy na szpikulce naprzemiennie z warzywami i pieczarkami, pieczemy lub grillujemy i cieszymy się wyjątkowym smakiem szaszłyków!
Bardzo ważny jest odpowiedni dobór przypraw, które nadzadzą szaszłykom wyrazisty smak.
Szaszłyki z cukinią można przygotować w wersji pikantnej - z dodatkiem czosnku, pieprzu, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli. W wersji delikatnej, łagodnej najlepiej postawić na śródziemnomorskie zioła - prowansalskie, toskańskie, bazylia, czy oregano, zarówno świeże, jak i suszone.
Szaszłyki z cukinią można podawać samodzielnie, z dodatkiem świeżej sałatki lub z dipem, na przykład greckim sosem tzatziki z jogurtu i tartych ogórków, czy sosem jogurtowo ziołowym z czosnkiem.
Wartości odżywcze szaszłyków z cukinią
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w szaszłykach z cukinią
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na szaszłyki z cukinią
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki z cukinią
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szaszłykach z cukinią
Lista alergenów dla szaszłyków z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z cukinią