Szaszłyki z boczkiem

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szaszłyki z boczkiem
Szaszłyki z boczkiem
Szaszłyki z boczkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe, które możesz przygotować na grillu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne szaszłyki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
470 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (250 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (250 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, wykałaczki

Przepis na szaszłyki z boczkiem krok po kroku

Mięso z szynki umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.

Do miski z mięsem dodaj olej oraz jedną łyżeczkę przyprawy do mięsa. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w grubą kostkę.

Grzyby oczyść i przekrój na pół.

Boczek umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.

Na długie patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso, cebulę, pieczarki, boczek oraz paprykę do całkowitego wykorzystanie składników.

Szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.

Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z boczkiem

Szaszłyki z boczkiem o doskonała propozycja na pyszne danie, które przygotujesz w piekarniku. Szaszłyki możesz także usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Przepis na szaszłyki z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania szaszłyków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa surowa, boczek wieprzowy bez kości, cebula, papryka czerwona, pieczarki, olej rzepakowy oraz przyprawa do mięsa.

A jak zrobić szaszłyki z boczkiem surowym? Mięso z szynki umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Do miski z mięsem dodaj olej oraz jedną łyżeczkę przyprawy do mięsa. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w grubą kostkę. Grzyby oczyść i przekrój na pół. Boczek umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Na długie patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso, cebulę, pieczarki, boczek oraz paprykę do całkowitego wykorzystanie składników. Szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując domowe szaszłyki z boczkiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe, które możesz przygotować w piekarniku, na grillu lub na patelni grillowej. Marynata do mięsa składa się jedynie z oleju rzepakowego oraz przyprawy do mięsa. Najlepsze szaszłyki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szaszłykach z boczkiem

Lista alergenów dla szaszłyków z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze szaszłyków z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Szaszłyki z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Do przygotowania szaszłyków wykorzystano warzywa, które stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
188.24
470.59
Białko (g)
8.43
21.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.04
7.59
Węglowodany przyswajalne (g)
2.23
5.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
15.81
39.52
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
15.17
Tłuszcze nienasycone (g)
9.74
24.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.25
18.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.49
6.23
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.07
85.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
33.48
83.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.61
66.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.56
Retinol (µg (mcg))
2.70
6.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.85
7.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.03
40.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
197.70
494.24
Potas (mg)
236.08
590.20
Wapń (mg)
7.74
19.36
Fosfor (mg)
111.47
278.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.24
33.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.23
Cynk (mg)
0.90
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z boczkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z boczkiem

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
250 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
18.75
Za 250 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
55.50