Przepis na szaszłyki wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków

Pokrój wieprzowinę w kostkę. Podgrzej cukier i ocet w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy i ostudź. Dodaj oliwę i wymieszaj.

Wrzucić wieprzowinę do marynaty i dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Odstaw na 1 godzinę.

Rozgrzej grill. Wieprzowinę i warzywa nawlekaj na szaszłyki na przemian.

Grilluj szaszłyki przez 10 minuty z każdej strony.

Szaszłyki wieprzowe podane z sosem.
szaszłyki wieprzowe
Koszt przygotowania dania
21.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Szaszłyki wieprzowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szaszłykach wieprzowych

Szaszłyki wieprzowe to doskonały wybór na pyszne danie. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięs wieprzowe, które ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Zwykle gości jednak na talerzach w postaci kotleta schabowego, który nie do końca jest zdrowym wyborem ze względu na obróbkę termiczną. Szaszłyki stanowią wspaniałą alternatywę, zwłaszcza jeśli przygotowywane są na grillu elektrycznym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki wieprzowe, które będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.

Przepis na szaszłyki wieprzowe to doskonały wybór dla każdego, kto kocha ciekawe dania. Bazą tego jest mięso, jednak oprócz niego dodaje się również naprawdę dużo warzyw. Idealnie komponują się z cebulą, papryką, czy cukinią. To proste składniki, jednak sprawiają, że całość jest pyszna. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.

Wartości odżywcze szaszłyków wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(344g)
Energia (kalorie)
122.82 kcal
422.49 kcal
Białko
8.33 g
28.65 g

Węglowodany w szaszłykach wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(344g)
Węglowodany
3.92 g
13.50 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
10.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(344g)
Tłuszcz
8.27 g
28.46 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
6.66 g
Tłuszcze nienasycone
6.31 g
21.69 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.27 g
18.14 g
Brak danych dla: cukier, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
3.55 g
Brak danych dla: cukier, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
19.78 mg
68.05 mg

Witaminy w przepisie na szaszłyki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(344g)
Witamina A
9.53 µg (mcg)
32.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.66 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
36.37 mg
125.10 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina E
1.02 mg
3.50 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.29 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.38 mg
Niacyna
1.87 mg
6.44 mg
Foliany
14.25 µg (mcg)
49.04 µg (mcg)
Beta karoten
102.98 µg (mcg)
354.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(344g)
Sód
142.08 mg
488.77 mg
Potas
238.32 mg
819.82 mg
Wapń
13.97 mg
48.07 mg
Fosfor
93.19 mg
320.58 mg
Magnez
15.22 mg
52.36 mg
Żelazo
0.57 mg
1.95 mg
Cynk
1.06 mg
3.64 mg
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków wieprzowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szaszłykach wieprzowych

Lista alergenów dla szaszłyków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania szaszłyków wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka żółta
230 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Oliwa z oliwek
80 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na szaszłyki wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób