Przepis na szaszłyki wieprzowe krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 400 g
- Cukier 5 g
- Ocet winny 30 ml
- Pomidor 200 g
- Cebula 200 g
- Cukinia 200 g
- Papryka żółta 230 g
- Oliwa z oliwek 80 ml
- Sos sojowy 30 ml
Pokrój wieprzowinę w kostkę. Podgrzej cukier i ocet w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy i ostudź. Dodaj oliwę i wymieszaj.
Wrzucić wieprzowinę do marynaty i dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Odstaw na 1 godzinę.
Rozgrzej grill. Wieprzowinę i warzywa nawlekaj na szaszłyki na przemian.
Grilluj szaszłyki przez 10 minuty z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Burgery
-
Kurczak z rożna
-
Stek
-
Kaszanka
-
Szaszłyki na grilla
-
Kofta
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Cevapcici
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Grzanki
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Żeberka bbq
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Dania z grilla

(liczba kalorii)
Szaszłyki wieprzowe - cechy przepisu
Więcej o szaszłykach wieprzowych
Szaszłyki wieprzowe to doskonały wybór na pyszne danie. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięs wieprzowe, które ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Zwykle gości jednak na talerzach w postaci kotleta schabowego, który nie do końca jest zdrowym wyborem ze względu na obróbkę termiczną. Szaszłyki stanowią wspaniałą alternatywę, zwłaszcza jeśli przygotowywane są na grillu elektrycznym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki wieprzowe, które będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.
Przepis na szaszłyki wieprzowe to doskonały wybór dla każdego, kto kocha ciekawe dania. Bazą tego jest mięso, jednak oprócz niego dodaje się również naprawdę dużo warzyw. Idealnie komponują się z cebulą, papryką, czy cukinią. To proste składniki, jednak sprawiają, że całość jest pyszna. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.
Wartości odżywcze szaszłyków wieprzowych
Energia i białka
(344g)
Węglowodany w szaszłykach wieprzowych
(344g)
Tłuszcze
(344g)
Witaminy w przepisie na szaszłyki wieprzowe
(344g)
Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki wieprzowe
(344g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szaszłykach wieprzowych
Lista alergenów dla szaszłyków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy