Przepis na szaszłyki wegetariańskie krok po kroku
- Tofu wzbogacane wapniem 200 g
- Cukinia 300 g
- Cebula 100 g
- Papryka czerwona 230 g
- Kukurydza (kolba) 180 g
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Sok z cytryny 15 ml
W misce zmieszaj oliwę, z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj do niej tofu pokrojone w kostkę.
Warzywa pokrój w dość grube kawałki.
Na szaszłyk nabijaj warzywa i tofu.
Całość grilluj przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Szaszłyki wegetariańskie - cechy przepisu
Więcej o szaszłykach wegetariańskie
Szaszłyki wegetariańskie to doskonały sposób na naprawdę ciekawą potrawę, którą można przygotować w swoim domu w kilka chwil. Będą dobrą alternatywą dla tradycyjnych. Zamiast mięsa robi się je z tofu, dzięki czemu wciąż dostarczają sporo białka, a są wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na układ krwionośny. Może się wydawać, że stworzenie szaszłyków bez mięsa, które będą smaczne, jest zadaniem niewykonalnym, jednak ten przepis udowadnia, że da się to zrobić. W dodatku całość nie musi spędzać na grillu dużo czasu, przez co jest zdrowsza.
Przepis na szaszłyki wegetariańskie będzie doskonałym rozwiązaniem dla każdej osoby na diecie roślinnej. Są smaczne, szybkie i naprawdę odżywcze. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na składniki. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. To doskonały pomysł na pyszne i dobre dla zdrowia szaszłyki. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki wegetariańskie na grilla, które są pyszne, a przy okazji dobre dla zdrowia, ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć robi się je bez mięsa, wciąż są odżywcze i niezwykle zdrowe. Te warzywne szaszłyki są idealnym wyborem na lekką kolację lub lunch. W przypadku tego dania określenie smaczne, to za mało powiedziane. Ze względu na duży udział świeżej pietruszki i aromatycznego czosnku całość po prostu rozpływa się w ustach. Skradnie serca każdego, kto jej spróbuje.
Wartości odżywcze szaszłyków wegetariańskie
Energia i białka
(281g)
Węglowodany w szaszłykach wegetariańskie
(281g)
Tłuszcze
(281g)
Witaminy w przepisie na szaszłyki wegetariańskie
(281g)
Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki wegetariańskie
(281g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szaszłykach wegetariańskie
Lista alergenów dla szaszłyków wegetariańskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem