Szaszłyki wegetariańskie

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki wegetariańskie podane z warzywami i ziołami.
Szaszłyki wegetariańskie
Szaszłyki wegetariańskie to doskonały sposób na naprawdę ciekawą potrawę, którą można przygotować w swoim domu w kilka chwil. Będą dobrą alternatywą dla tradycyjnych.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
341 kcal
Kcal w porcji
281 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Cukinia (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Kukurydza (kolba) (180 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, oregano, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków

Przepis na szaszłyki wegetariańskie krok po kroku

W misce zmieszaj oliwę, z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj do niej tofu pokrojone w kostkę.

Warzywa pokrój w dość grube kawałki.

Na szaszłyk nabijaj warzywa i tofu.

Całość grilluj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków wegetariańskie

Szaszłyki wegetariańskie to doskonały sposób na naprawdę ciekawą potrawę, którą można przygotować w swoim domu w kilka chwil. Będą dobrą alternatywą dla tradycyjnych. Zamiast mięsa robi się je z tofu, dzięki czemu wciąż dostarczają sporo białka, a są wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na układ krwionośny. Może się wydawać, że stworzenie szaszłyków bez mięsa, które będą smaczne, jest zadaniem niewykonalnym, jednak ten przepis udowadnia, że da się to zrobić. W dodatku całość nie musi spędzać na grillu dużo czasu, przez co jest zdrowsza.

Przepis na szaszłyki wegetariańskie będzie doskonałym rozwiązaniem dla każdej osoby na diecie roślinnej. Są smaczne, szybkie i naprawdę odżywcze. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na składniki. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. To doskonały pomysł na pyszne i dobre dla zdrowia szaszłyki. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki wegetariańskie na grilla, które są pyszne, a przy okazji dobre dla zdrowia, ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć robi się je bez mięsa, wciąż są odżywcze i niezwykle zdrowe. Te warzywne szaszłyki są idealnym wyborem na lekką kolację lub lunch. W przypadku tego dania określenie smaczne, to za mało powiedziane. Ze względu na duży udział świeżej pietruszki i aromatycznego czosnku całość po prostu rozpływa się w ustach. Skradnie serca każdego, kto jej spróbuje.

Alergeny w szaszłykach wegetariańskie

Lista alergenów dla szaszłyków wegetariańskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze szaszłyków wegetariańskie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(281g)
Energia (kcal)
121.47
341.32
Białko (g)
2.59
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(281g)
Węglowodany (g)
7.08
19.89
Węglowodany przyswajalne (g)
5.72
16.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(281g)
Tłuszcz (g)
10.02
28.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
4.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.25
23.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.72
18.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
4.30
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(281g)
Witamina A (µg (mcg))
34.76
97.69
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
33.22
93.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.64
4.60
Brak danych dla: kukurydza (kolba).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.32
0.90
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.07
0.19
Niacyna (mg)
0.64
1.79
Foliany (µg (mcg))
26.83
75.38
Beta karoten (µg (mcg))
364.44
1024.08
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(281g)
Sód (mg)
5.54
15.57
Potas (mg)
195.73
550.00
Wapń (mg)
70.77
198.87
Fosfor (mg)
49.30
138.53
Magnez (mg)
18.68
52.48
Żelazo (mg)
1.32
3.70
Cynk (mg)
0.41
1.14
Miedź (mg)
0.06
0.18
Mangan (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków wegetariańskie 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków wegetariańskie

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Kukurydza (kolba)
180 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
44.50