Szaszłyki na grilla
- Piersi kurczaka bez skóry - 4 filety (800 g)
- Jogurt naturalny - 4 łyżki (80 ml)
- Koperek - łyżeczka posiekanego koperku (6 g)
- Sok z cytryny - łyżka (6 ml)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na szaszłyki na grilla krok po kroku
W misce połącz jogurt naturalny z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, dużą szczyptą pieprzu, soli, kurkumy, suszonej mięty i papryki słodkiej. Całość dokładnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka opłucz pod zimną wodą, oczyść z błonek czy kości i pokrój na równe kawałki wielkości około 1,5 cm x 1,5 cm. Przełóż do marynaty i pozostaw na 1,5 do 2 godzin.
W czasie marynowania mięsa namocz w wodzie patyczki.
Kawałki mięsa nabij na patyczki pozostawiają miejsce z obu stron aby móc wygodnie chwycić patyczek.
Szaszłyki grilluj około 15-20 minut.
Do podania szaszłyki możesz posypać natką pietruszki, świeżą miętą lub koperkiem.
-
Chipsy z jarmużu
-
Sałatka z kurczakiem
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Mizeria
-
Tapenada
-
Bataty z piekarnika
-
Koktajl z jarmużem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Pieczone buraki
-
Ciastka czekoladowe
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Dietetyczne przekąski
Więcej informacji na temat szaszłyków na grilla
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich osób, a całość dopełnia pyszne jedzenie z grilla. Jest wiele dań grillowych ale jedno z trzech jest przygotowywane zawsze, są to szaszłyki, skrzydełka kurczaka oraz karkówka.
Szaszłyki na grilla z kurczaka to prosty przepis na pyszne i soczyste danie grillowe. W tym przepisie szaszłyki przygotowane są z piersią z kurczaka, dzięki temu danie jest lżejsze i bez obaw mogą je spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak zrobić szaszłyki na grilla? Bardzo ważna jest marynata ponieważ z niej pochodzą wszystkie smaki i aromaty dania. Jak zamarynować mięso? Mięso powinno być pokrojone w części, które później będą nabijane na patyczki. Bardzo ważne jest, aby w trakcie marynowania mięso były szczelnie zamknięte, na przykład w szklanej misce z pokrywką lub foliowym woreczki. Świetną metodą, skracającą czas marynowania jest zamknięcie próżniowe. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 30-40 minut, im dłużej tym smaczniej. Czym przyprawić drobiowe szaszłyki? Tak naprawdę drób możesz przyprawić wszystkim czym chcesz. Świetnie pasują do niego wszystkie zioła śródziemnomorskie, przyprawy orientalne lub klasyczne. Warto eksperymentować i bawić się przyprawami oraz smakami. Najprostszą marynatą do fileta z kurczaka jest sól pieprz, papryka słodka, sok z cytryny i oregano. Produkty zamarynowane, szaszłyki przygotowane więc teraz pytanie, jak grillować? Najważniejsze jest bezpieczne grillowanie. Bardzo ważne jest aby tłuszcz z produktów nie kapał do żaru. Najlepiej jest użyć grillowych tacek, które zbierają tłuszcz, rozkładają równomiernie ciepło i dzięki nim nic nie spada do żaru, a także łatwiej ściągnąć danie z rusztu. Pierś z kurczaka grillujemy niewiele dłużej niż jakbyśmy przyrządzali ją na patelni. Jest to ważne ponieważ dzięki temu zachowujemy soczystość mięsa. Szaszłykom z kurczakiem, pokrojonym w kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm wystarczy 20-25 minut na ruszcie. Jeśli używasz filetów z udek kurczaka potrzebują one nieco więcej czasu, około 30-35 minut. Co do szaszłyków jako dodatek? Domowe i mięsne szaszłyki z grilla pasuje wiele dodatków. Różne sałatki i surówki na bazie kapusty pekińskiej, kapusty białej i kapusty czerwonej. Pasować będą również wszystkie grillowane warzywa, w tym grillowane ziemniaki oraz różne sosy, tzatziki, andaluzyjski, jogurtowy, koperkowy, ajvar czy ketchup cukiniowy.
Jeśli tak jak my uwielbiasz sezon grillowy i kochasz grillowane potrawy wypróbuj nasz pomysł na szaszłyki.
Alergeny w szaszłykach na grilla
Lista alergenów dla szaszłyków na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze szaszłyków na grilla
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.