Szaszłyk na grill

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki z dipem pomidorowym.
Szaszłyk na grill
Szaszłyk na grill to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę zdrowe. Sprawdzą się na kolację i obiad.
Przygotowanie 45 min
Grillowanie 15 min
158 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa (350 g)
  • Cukinia (200 g)
  • Cebula (150 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Papryka żółta (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, oregano, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, grill

Przepis na szaszłyka na grill krok po kroku

Karkówkę oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien.

Mięso pokrój na nieduże kawałki podobnej wielkości.

Kawałki mięsa wielkości około 2,5 cm będą idealne. Mięso umieść w misce.

Do miski dodaj też wszystkie składniki marynaty: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano; po szczypcie chili i kminku lub tymianku; 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy; łyżka delikatnej oliwy lub oleju.

Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 min.

Cukinię i cebulę umyj, osuszyć, obetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz białych, miękkich fragmentów i pokrój w podobnej wielkości "płytki".

Zacznij nabijać składniki na patyczki. Na przemiennie mięso i warzywa.

Gotowe szaszłyki posmaruj olejem lub oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) i obsyp ulubioną mieszanką przypraw.

Szaszłyki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej.

Grilluj przez kilka minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na szaszłyka na grill
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat szaszłyka na grill

Szaszłyk na grill to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę zdrowe. Sprawdzą się na kolację i obiad.

Przepis na szaszłyki z grill to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To doskonały pomysł na smaczne danie na obiad, czy kolację. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki na grill, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Domowe grillowane szaszłyki zachwycają miękkością i smakiem. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Choć można kupić gotowe w sklepie, to te przygotowywane w domu są najlepsze. Robi się je nie tylko z mięsem, ale również dodaje się warzywa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięs wieprzowe, które ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Zwykle gości jednak na talerzach w postaci kotleta schabowego, który nie do końca jest zdrowym wyborem ze względu na obróbkę termiczną. Szaszłyki stanowią wspaniałą alternatywę, zwłaszcza jeśli przygotowywane są na grillu elektrycznym. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.

Alergeny w szaszłyku na grill

Lista alergenów dla szaszłyka na grill przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyka na grill

Wartości odżywcze szaszłyka na grill

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo czerwonego mięsa, jeśli chcesz by było zdrowsze, zamień je na kurczaka lub indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
84.53
158.92
Białko (g)
10.31
19.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
3.73
7.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.86
5.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
3.11
5.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
2.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
3.47
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
2.46
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.01
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.32
47.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
23.82
44.78
Witamina B6 (mg)
0.25
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.66
Witamina C (mg)
44.72
84.07
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.70
Witamina E (mg)
0.33
0.63
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.37
0.70
Tiamina (mg)
0.25
0.47
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Niacyna (mg)
2.28
4.28
Foliany (µg (mcg))
18.82
35.38
Beta karoten (µg (mcg))
248.33
466.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
27.68
52.04
Potas (mg)
258.31
485.62
Wapń (mg)
14.59
27.42
Fosfor (mg)
111.44
209.50
Magnez (mg)
15.94
29.96
Żelazo (mg)
0.61
1.14
Cynk (mg)
1.32
2.48
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyka na grill 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyka na grill

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
350 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 350 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka żółta
120 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Koszt składników
23.00