Szaszłyk na grill
- Karkówka wieprzowa (350 g)
- Cukinia (200 g)
- Cebula (150 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Papryka żółta (120 g)
Przepis na szaszłyka na grill krok po kroku
Karkówkę oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien.
Mięso pokrój na nieduże kawałki podobnej wielkości.
Kawałki mięsa wielkości około 2,5 cm będą idealne. Mięso umieść w misce.
Do miski dodaj też wszystkie składniki marynaty: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano; po szczypcie chili i kminku lub tymianku; 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy; łyżka delikatnej oliwy lub oleju.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 min.
Cukinię i cebulę umyj, osuszyć, obetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz białych, miękkich fragmentów i pokrój w podobnej wielkości "płytki".
Zacznij nabijać składniki na patyczki. Na przemiennie mięso i warzywa.
Gotowe szaszłyki posmaruj olejem lub oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) i obsyp ulubioną mieszanką przypraw.
Szaszłyki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej.
Grilluj przez kilka minut z każdej strony.
Więcej informacji na temat szaszłyka na grill
Szaszłyk na grill to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Są łatwe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę zdrowe. Sprawdzą się na kolację i obiad.
Przepis na szaszłyki z grill to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To doskonały pomysł na smaczne danie na obiad, czy kolację. Całość jest również łatwa i bardzo szybka. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki na grill, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Domowe grillowane szaszłyki zachwycają miękkością i smakiem. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Choć można kupić gotowe w sklepie, to te przygotowywane w domu są najlepsze. Robi się je nie tylko z mięsem, ale również dodaje się warzywa. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Jego podstawę stanowi mięs wieprzowe, które ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Zwykle gości jednak na talerzach w postaci kotleta schabowego, który nie do końca jest zdrowym wyborem ze względu na obróbkę termiczną. Szaszłyki stanowią wspaniałą alternatywę, zwłaszcza jeśli przygotowywane są na grillu elektrycznym. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. Świetnie sprawdzą się na grilla, gdyż są pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.
Alergeny w szaszłyku na grill
Lista alergenów dla szaszłyka na grill przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyka na grill
Wartości odżywcze szaszłyka na grill
To danie zawiera sporo czerwonego mięsa, jeśli chcesz by było zdrowsze, zamień je na kurczaka lub indyka.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.