Szarpana wolowina
- Udziec wołowy (1500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na szarpaną wołowinę krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
Do miseczki dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy składniki. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc celem zamarynowania się.
Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową.
Mięso pieczemy w temperaturze 110 st. C około 5 godzin.
Upieczone mięso pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy je na deskę i za pomocą widelców szarpiemy je.
Więcej informacji na temat szarpanej wołowiny
Pyszna szarpana wołowina z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do burgerów na kolację. Mięso marynowane w przyprawach jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Soczysta wołowina zachwyci każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić szarpaną wołowinę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy składniki. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc celem zamarynowania się. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową. Mięso pieczemy w temperaturze 110 stopni około 5 godzin. Upieczone mięso pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy je na deskę i za pomocą widelców szarpiemy je.
Sprawdzony przepis na szarpaną wołowinę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Domowa wołowina szarpana odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w szapanej wołowinie
Lista alergenów dla szarpanej wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szarpaną wołowinę
Wartości odżywcze szarpanej wołowiny
Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.