Szarpana wolowina

Opublikowano: 28.04.2022 r., 7:32 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna szarpana wołowina z warzywami
Szarpana wołowina
Szarpana wołowina to doskonały pomysł na dodatek do posiłku. Jest pyszna w smaku oraz aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 300 min
333 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Udziec wołowy (1500 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na szarpaną wołowinę krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.

Do miseczki dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy składniki. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc celem zamarynowania się.

Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową.

Mięso pieczemy w temperaturze 110 st. C około 5 godzin.

Upieczone mięso pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy je na deskę i za pomocą widelców szarpiemy je.

Jak oceniasz przepis na szarpaną wołowinę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat szarpanej wołowiny

Pyszna szarpana wołowina z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do burgerów na kolację. Mięso marynowane w przyprawach jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Soczysta wołowina zachwyci każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić szarpaną wołowinę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy składniki. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc celem zamarynowania się. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową. Mięso pieczemy w temperaturze 110 stopni około 5 godzin. Upieczone mięso pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy je na deskę i za pomocą widelców szarpiemy je.

Sprawdzony przepis na szarpaną wołowinę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Domowa wołowina szarpana odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w szapanej wołowinie

Lista alergenów dla szarpanej wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szarpaną wołowinę

Wartości odżywcze szarpanej wołowiny

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
166.67
333.33
Białko (g)
18.73
37.45
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.62
19.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
8.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
10.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
8.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
2.06
Cholesterol (mg)
76.47
152.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
74.51
149.02
Potas (mg)
322.55
645.10
Wapń (mg)
10.78
21.57
Żelazo (mg)
0.76
1.53
Szacunkowy indeks glikemiczny szarpanej wołowiny 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarpanej wołowiny

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
69.00
Za 1500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
76.00