Szarlotka z pianką
- Jabłko (1200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (30 g)
Przepis na szarlotkę z pianką krok po kroku
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do małego garnka. Dodaj cukier puder i cynamon. Duś jabłka przez 5-7 minut.
Do dużej miski wrzuć mąkę, 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rozdrobnione masło i 5 żółtek. Białka wrzuć do osobnej miski. Całość wyrób rękami, by powstało spójne ciasto.
1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Pozostałą część wyłóż na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj resztę cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką.
Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, a na nią bezę. Na całość zetrzyj schłodzoną część kruchego ciasta.
Wszystko piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z pianką
Szarlotka z pianką jest przepysznym deserem i świetną alternatywą dla osób, którym znudziło się już tradycyjne wydanie tego placka. Dodatek bezy sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie, słodkie i przepięknie się prezentuje. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze.
Szarlotka z pianką z białek to wspaniały pomysł na imprezowe ciasto. I choć jest dość prosta, to wciąż zachwyca swoim smakiem. Jabłka duszone w cynamonie wraz z kruchym ciastem i miękką pianką, tworzą niesamowitą kompozycję smakową, która przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Będzie też prawdziwą gratką dla tych, którzy kochają bezy, bo choć w tej wersji beza nie jest sucha i krucha, to wciąż smakuje cudownie.
Przepis na szarlotkę z pianką jest niesamowicie łatwy. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ciasto jest naprawdę skomplikowane, to wcale nie jest to prawda. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.
Szarlotka choć łatwa, wcale nie jest banalna, czy nudna. Wręcz przeciwnie, mnogość barw i warstw sprawia, że pięknie i dekoracyjnie się prezentuje na talerzach.
To ciasto ma wielu zwolenników ze względu na pyszny kruchy i maślany spód, a także delikatną piankę. Dopełnieniem są słodkie jabłka z cynamonowym aromatem, które idealnie komponują się z resztą składników.
Ten pyszny jabłecznik z pianką nie ma sobie równych wśród deserów. Ze względu na duży udział jabłka jest znacznie zdrowszy niż inne ciasta. Jeżeli chce się z niego zrobić bardziej fit wersję, można zamienić cukier na dowolny słodzik. To pozwoli również na zmniejszenie indeksu glikemicznego całości. Można również dodać do ciasta mąkę owsianą z otrębami, dzięki czemu zwiększy się udział błonnika, w takiej formie ciasto będzie bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą.
Kruche ciasto można również przygotować dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Ten prosty przepis na szarlotkę z kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje.
Alergeny w szarlotce z pianką
Lista alergenów dla szarlotki z pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki z pianką
Szarlotka, jak każdy inny deser powinna gościć w menu niezbyt często. Szczególnie powinny na nią uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(216g)
Węglowodany
(216g)
Tłuszcze
(216g)
Witaminy
(216g)
Składniki mineralne
(216g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.