Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia

Umyj jabłka, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej jabłka odrobiną wody i gotuj na niewielkim ogniu.

Duś do czasu gdy owoce się rozpadną, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

Mąkę, masło, proszek do pieczenia i jajka połącz i ugnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie połówki (jedna mniejsza, druga większa). Włóż ciasto do lodówki na około 40 minut.

Większą kulę ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce.

Dodaj mus jabłkowy.

Mniejszą kulkę ciasta rozgnieć palcami na kruszonkę i posyp ciasto.

Upiecz ciasto w 180 stopniach przez około 45-50 minut.

szarlotka na czarnej blaszce z jabłkami i laskami cynamonu
Szarlotka z musem jabłkowym
Koszt przygotowania dania
10.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Szarlotka z musem jabłkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szarlotce na biszkopcie

Zawsze myślałeś, że szarlotka to wymagający przepis i nigdy nie chciałeś o nim myśleć a co dopiero go wykonać? Nic bardziej mylnego.

Poznaj przepis na szarlotkę z musem jabłkowym, która jest tak samo pyszna i słodka jak tradycyjna wersja lub szarlotka z kratką, na którą przepis znajdziesz w moich innych propozycjach.

Mus jabłkowy możesz bardzo szybko przygotować w swojej kuchni, wtedy na pewno cały dom wypełni się niesamowitym jesiennym aromatem. Spróbuj połączyć mus jabłkowy z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, a kruchy spód ciasta z aromatem waniliowym lub jeszcze lepszą wersją będzie laska wanilii. Jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać samodzielnie nadzienia jabłkowego, śmiało możesz postawić na kupny mus jabłkowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, najczęściej występuje on w szklanym słoiku. Jeśli zdecydujesz się na taka opcję pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Ważne jest aby nie było dodatku cukru. Jabłka same w sobie zawierają słodycz, zdecydowanie wystarczy aby ich nie dosładzać. Delikatnie je podgrzej i połącz z przyprawami, o których wspominałam wcześniej. Domowa wersja jabłecznika z musem jabłkowym zadowoleni najbardziej wymagających gości. To niesamowicie pyszny deser, który możesz zafundować w swoich progach przybyłym gościom. Za dodatki mogą posłużyć tutaj lody waniliowe lub śmietankowe albo po prostu cukier puder, którym udekorujesz kawałek ciasta. Szarlotka z musem jabłkowym to także dobry pomysł na drugie śniadanie poza domem. Śmiało możesz zabrać kawałek do pracy, szkoły czy na uczelnię. To będzie idealna chwila odpoczynku w ciągu zabieganego dnia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch przy słodka przekąska w ciągu dnia. Od czasu do czasu, każdy z nas ma ochotę na chwilę przyjemności. Nie widzę powodu żeby sobie odmawiać. Jeśli wykonujemy ciasto w domu mamy 100% pewność co znajduje się w środku. Nie musimy się martwić o konserwanty, dodane cukry czy barwniki. Dlatego jeszcze bardziej polecam.

Jak zrobić szarlotkę z musem jabłkowym? Zobacz ten prosty przepis i przekonaj się sam.

Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
196.21 kcal
333.56 kcal
Białko
3.66 g
6.23 g
Fenyloalanina
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
29.46 g
50.09 g
Węglowodany przyswajalne
27.65 g
47.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
3.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
6.86 g
11.67 g
Tłuszcze nasycone
4.38 g
7.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.48 g
4.22 g
Cholesterol
49.30 mg
83.82 mg

Witaminy w przepisie na szarlotkę na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
64.19 µg (mcg)
109.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
0.62 mg
Retinol
61.61 µg (mcg)
104.73 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.31 mg
Niacyna
1.96 mg
3.33 mg
Foliany
58.17 µg (mcg)
98.89 µg (mcg)
Beta karoten
25.00 µg (mcg)
42.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
15.53 mg
26.41 mg
Potas
99.59 mg
169.31 mg
Wapń
14.10 mg
23.97 mg
Fosfor
49.26 mg
83.74 mg
Magnez
8.51 mg
14.46 mg
Żelazo
2.28 mg
3.88 mg
Cynk
0.32 mg
0.55 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Mangan
0.20 mg
0.34 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na biszkopcie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce na biszkopcie

Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szarlotki na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
16.30
Jak oceniasz przepis na szarlotkę na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.8% osób