Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 500 g 2 szklanki
- Masło 125 g 1/2 kostki
- Jajko 3 szt.
- Jabłko 1000 g
Umyj jabłka, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej jabłka odrobiną wody i gotuj na niewielkim ogniu.
Duś do czasu gdy owoce się rozpadną, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Mąkę, masło, proszek do pieczenia i jajka połącz i ugnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie połówki (jedna mniejsza, druga większa). Włóż ciasto do lodówki na około 40 minut.
Większą kulę ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce.
Dodaj mus jabłkowy.
Mniejszą kulkę ciasta rozgnieć palcami na kruszonkę i posyp ciasto.
Upiecz ciasto w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
Często zadawane pytania
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szybki jabłecznik
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka

(liczba kalorii)
Szarlotka z musem jabłkowym - cechy przepisu
Więcej o szarlotce na biszkopcie
Zawsze myślałeś, że szarlotka to wymagający przepis i nigdy nie chciałeś o nim myśleć a co dopiero go wykonać? Nic bardziej mylnego.
Poznaj przepis na szarlotkę z musem jabłkowym, która jest tak samo pyszna i słodka jak tradycyjna wersja lub szarlotka z kratką, na którą przepis znajdziesz w moich innych propozycjach.
Mus jabłkowy możesz bardzo szybko przygotować w swojej kuchni, wtedy na pewno cały dom wypełni się niesamowitym jesiennym aromatem. Spróbuj połączyć mus jabłkowy z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, a kruchy spód ciasta z aromatem waniliowym lub jeszcze lepszą wersją będzie laska wanilii. Jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać samodzielnie nadzienia jabłkowego, śmiało możesz postawić na kupny mus jabłkowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, najczęściej występuje on w szklanym słoiku. Jeśli zdecydujesz się na taka opcję pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Ważne jest aby nie było dodatku cukru. Jabłka same w sobie zawierają słodycz, zdecydowanie wystarczy aby ich nie dosładzać. Delikatnie je podgrzej i połącz z przyprawami, o których wspominałam wcześniej. Domowa wersja jabłecznika z musem jabłkowym zadowoleni najbardziej wymagających gości. To niesamowicie pyszny deser, który możesz zafundować w swoich progach przybyłym gościom. Za dodatki mogą posłużyć tutaj lody waniliowe lub śmietankowe albo po prostu cukier puder, którym udekorujesz kawałek ciasta. Szarlotka z musem jabłkowym to także dobry pomysł na drugie śniadanie poza domem. Śmiało możesz zabrać kawałek do pracy, szkoły czy na uczelnię. To będzie idealna chwila odpoczynku w ciągu zabieganego dnia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch przy słodka przekąska w ciągu dnia. Od czasu do czasu, każdy z nas ma ochotę na chwilę przyjemności. Nie widzę powodu żeby sobie odmawiać. Jeśli wykonujemy ciasto w domu mamy 100% pewność co znajduje się w środku. Nie musimy się martwić o konserwanty, dodane cukry czy barwniki. Dlatego jeszcze bardziej polecam.
Jak zrobić szarlotkę z musem jabłkowym? Zobacz ten prosty przepis i przekonaj się sam.
Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w szarlotce na biszkopcie
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na szarlotkę na biszkopcie
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę na biszkopcie
(170g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szarlotce na biszkopcie
Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko