Szarlotka z musem jabłkowym

Opublikowano: 25.10.2021 r., 18:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka na czarnej blaszce z jabłkami i laskami cynamonu
Szarlotka z musem jabłkowym
Szarlotka zawsze kojarzyła Ci się jako wymagający pomysł na deser? Nic bardziej mylnego. Poznaj przepis na szarlotkę z musem jabłkowym.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
333 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia

Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku

Umyj jabłka, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej jabłka odrobiną wody i gotuj na niewielkim ogniu.

Duś do czasu gdy owoce się rozpadną, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

Mąkę, masło, proszek do pieczenia i jajka połącz i ugnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie połówki (jedna mniejsza, druga większa). Włóż ciasto do lodówki na około 40 minut.

Większą kulę ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce.

Dodaj mus jabłkowy.

Mniejszą kulkę ciasta rozgnieć palcami na kruszonkę i posyp ciasto.

Upiecz ciasto w 180 stopniach przez około 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat szarlotki na biszkopcie

Zawsze myślałeś, że szarlotka to wymagający przepis i nigdy nie chciałeś o nim myśleć a co dopiero go wykonać? Nic bardziej mylnego.

Poznaj przepis na szarlotkę z musem jabłkowym, która jest tak samo pyszna i słodka jak tradycyjna wersja lub szarlotka z kratką, na którą przepis znajdziesz w moich innych propozycjach.

Mus jabłkowy możesz bardzo szybko przygotować w swojej kuchni, wtedy na pewno cały dom wypełni się niesamowitym jesiennym aromatem. Spróbuj połączyć mus jabłkowy z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, a kruchy spód ciasta z aromatem waniliowym lub jeszcze lepszą wersją będzie laska wanilii. Jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać samodzielnie nadzienia jabłkowego, śmiało możesz postawić na kupny mus jabłkowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, najczęściej występuje on w szklanym słoiku. Jeśli zdecydujesz się na taka opcję pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Ważne jest aby nie było dodatku cukru. Jabłka same w sobie zawierają słodycz, zdecydowanie wystarczy aby ich nie dosładzać. Delikatnie je podgrzej i połącz z przyprawami, o których wspominałam wcześniej. Domowa wersja jabłecznika z musem jabłkowym zadowoleni najbardziej wymagających gości. To niesamowicie pyszny deser, który możesz zafundować w swoich progach przybyłym gościom. Za dodatki mogą posłużyć tutaj lody waniliowe lub śmietankowe albo po prostu cukier puder, którym udekorujesz kawałek ciasta. Szarlotka z musem jabłkowym to także dobry pomysł na drugie śniadanie poza domem. Śmiało możesz zabrać kawałek do pracy, szkoły czy na uczelnię. To będzie idealna chwila odpoczynku w ciągu zabieganego dnia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch przy słodka przekąska w ciągu dnia. Od czasu do czasu, każdy z nas ma ochotę na chwilę przyjemności. Nie widzę powodu żeby sobie odmawiać. Jeśli wykonujemy ciasto w domu mamy 100% pewność co znajduje się w środku. Nie musimy się martwić o konserwanty, dodane cukry czy barwniki. Dlatego jeszcze bardziej polecam.

Jak zrobić szarlotkę z musem jabłkowym? Zobacz ten prosty przepis i przekonaj się sam.

Alergeny w szarlotce na biszkopcie

Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Jeśli zdecydujesz się na kupny mus jabłkowy, koniecznie zwróć uwagę na skład. Jeśli produkt będzie miał za dużo cukrów dodanych zdecyduj się na inny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
196.21
333.56
Białko (g)
3.66
6.23
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
29.46
50.09
Węglowodany przyswajalne (g)
27.65
47.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
6.86
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
7.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.48
4.22
Cholesterol (mg)
49.30
83.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
64.19
109.12
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.16
Witamina E (mg)
0.36
0.62
Retinol (µg (mcg))
61.61
104.73
Tiamina (mg)
0.26
0.45
Ryboflawina (mg)
0.18
0.31
Niacyna (mg)
1.96
3.33
Foliany (µg (mcg))
58.17
98.89
Beta karoten (µg (mcg))
25.00
42.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
15.53
26.41
Potas (mg)
99.59
169.31
Wapń (mg)
14.10
23.97
Fosfor (mg)
49.26
83.74
Magnez (mg)
8.51
14.46
Żelazo (mg)
2.28
3.88
Cynk (mg)
0.32
0.55
Miedź (mg)
0.06
0.11
Mangan (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na biszkopcie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki na biszkopcie

Koszt składników
16.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
16.30