Szarlotka z mikrofali

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z mikrofali podana w kubku z cynamonem.
Szarlotka z mikrofali
Szarlotka z mikrofali jest świetną opcją dla wszystkich miłośników prostych deserów. Robi się ją w kilka chwil, dzięki czemu będzie dobrą opcją dla zabieganych.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
990 kcal
Kcal w porcji
471 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko (360 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Cukier (60 g)
  • Cynamon (3 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (70 ml)
  • Woda gazowana (70 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
naczynie żaroodporne, tarka, duża miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na szarlotkę z mikrofali krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

Jajka wbij do miski, wymieszaj z cukrem oraz olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Całość dokładnie wymieszaj.

Jabłka wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej ciastem.

Ciasto wstaw do mikrofali na 10 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z mikrofali

Szarlotka z mikrofali jest świetną opcją dla wszystkich miłośników prostych deserów. Robi się ją w kilka chwil, dzięki czemu będzie dobrą opcją dla zabieganych. Ta szarlotka, choć niepozorna smakuje naprawdę wspaniale.

Przepis na szarlotkę z mikrofali to doskonały pomysł na niezwykle szybki deser. Robi się ją z jabłkami i dużą ilością cynamonu. Dobrze jest włączyć te owoce do swojej codziennej diety, gdyż są niezwykle zdrowe. Jabłka stanowią źródło wielu związków fenolowych, posiadających udokumentowane właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe. W jabłkach znajdziemy również poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która wpłynie pozytywnie na krzepliwość krwi. Jabłka oddziałują też pozytywnie na czynność płuc. Jabłko to niskokaloryczny owoc, który jest pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę w mikrofali, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dzięki temu jest dobra dla początkujących kucharzy. Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych w Polsce deserów. Jednak większość deserów niestety jest dość skomplikowanych w przygotowaniu. Z tego względu wiele osób, które przepadają za tym ciastem, jednak nie mają zbyt dużo czasu, rezygnują z jej przygotowania na co dzień. Istnieje jednak sposób, by szarlotkę przygotować w kilka chwil. Jednym z nich jest skorzystanie z mikrofali. Choć ten sprzęt domowy zwykle kojarzy się tylko z podgrzewaniem lub rozmrażaniem jedzenia, to jednak jego możliwości są dużo większe. Warto więc wykorzystać jego działanie w pełni i stworzyć z jego pomocą naprawdę ciekawy i bardzo smaczny deser. To również świetna opcja dla osób, które nie chcą przygotowywać całej blachy ciasta. W tej wersji można zrobić tylko jedną porcję, która najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz podawać ją ze smacznymi lodami. Ciasta z mikrofalówki smakują równie dobrze, jak te z piekarnika, warto więc dać im szansę.

Alergeny w szarlotce z mikrofali

Lista alergenów dla szarlotki z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze szarlotki z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, a także wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(471g)
Energia (kcal)
210.27
990.37
Białko (g)
4.83
22.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(471g)
Węglowodany (g)
27.84
131.11
Węglowodany przyswajalne (g)
26.74
125.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
5.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(471g)
Tłuszcz (g)
9.03
42.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
7.09
Tłuszcze nienasycone (g)
7.53
35.45
Cholesterol (mg)
43.62
205.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(471g)
Witamina A (µg (mcg))
25.80
121.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.62
115.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
6.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.18
179.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.04
47.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(471g)
Sód (mg)
21.68
102.12
Potas (mg)
178.68
841.57
Wapń (mg)
62.41
293.97
Fosfor (mg)
118.33
557.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.29
57.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
7.14
Cynk (mg)
0.43
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z mikrofali 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z mikrofali

Koszt składników
25.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cynamon
3 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
70 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 ml
Woda gazowana
70 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 70 ml
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Koszt składników
25.40