Przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj pokrojone masło, wbij jajko i wsyp cukier.

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach.

Podziel ciasto na pół i odłóż do lodówki na 30 minut.

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż owoce na patelnię, dodaj cukier i cynamon. Podgrzewaj do momentu, aż owoce nie rozpadną się.

Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę.

Dodaj jabłka i kolejną porcję ciasta. Możesz je porwać na kawałki, powstanie kruszonka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

szarlotka z mąki orkiszowej
Szarlotka z mąki orkiszowej
Koszt przygotowania dania
14.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Szarlotka z mąki orkiszowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szarlotce z mąki orkiszowej

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej z cynamonem, która będzie pyszna w smaku, a także łatwa w przygotowaniu.

Do przygotowania fit ciasta oprócz mąki będziesz potrzebować jajka, jabłka, cukier, masło, cynamon.

Mąka orkiszowa, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.

Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Zatem, jak zrobić szarlotkę z mąki orkiszowej? W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasza najlepsza szarlotka gotowa.

Skoro już znasz mój prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj ciasto. Szarlotka z mąki orkiszowej to będzie dobry pomysł na domowy deser.

Wartości odżywcze szarlotki z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
242.00 kcal
193.60 kcal
Białko
3.06 g
2.45 g
Fenyloalanina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
33.15 g
26.52 g
Węglowodany przyswajalne
29.38 g
23.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.77 g
3.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.52 g
9.22 g
Tłuszcze nasycone
7.81 g
6.25 g
Tłuszcze nienasycone
3.71 g
2.97 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
39.79 mg
31.83 mg

Witaminy w przepisie na szarlotkę z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
98.18 µg (mcg)
78.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
0.37 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol
94.66 µg (mcg)
75.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.15 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany
4.00 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten
35.79 µg (mcg)
28.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
8.16 mg
6.52 mg
Potas
87.24 mg
69.80 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
24.76 mg
19.81 mg
Fosfor
18.71 mg
14.97 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez
5.34 mg
4.27 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
0.56 mg
Cynk
0.10 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z mąki orkiszowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla szarlotki z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szarlotki z mąki orkiszowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
250 g
1 szklanka
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cynamon
20 g
2 łyżki
1.30
Za 15.0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
37.10
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób