Szarlotka z mąki orkiszowej
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Cynamon - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko (1000 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj pokrojone masło, wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia i wsyp cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach.
Podziel ciasto na pół i odłóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Przełóż owoce na patelnię, dodaj cukier i cynamon. Podgrzewaj do momentu, aż owoce nie rozpadną się.
Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę.
Dodaj jabłka i kolejną porcję ciasta. Możesz je porwać na kawałki, powstanie kruszonka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z mąki orkiszowej
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej z cynamonem, która będzie pyszna w smaku, a także łatwa w przygotowaniu.
Do przygotowania fit ciasta oprócz mąki będziesz potrzebować jajka, jabłka, cukier, masło, cynamon.
Mąka orkiszowa, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Zatem, jak zrobić szarlotkę z mąki orkiszowej? W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasza najlepsza szarlotka gotowa.
Skoro już znasz mój prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj ciasto. Szarlotka z mąki orkiszowej to będzie dobry pomysł na domowy deser.
Alergeny w szarlotce z mąki orkiszowej
Lista alergenów dla szarlotki z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z mąki orkiszowej
Jeśli chcesz przygotować ciasto w wersji bezglutenowej, zamień mąkę orkiszową na bezglutenową. Mąka orkiszowa podobnie jak pszenna zawiera w swoim składzie gluten.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.