Przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko i cukier (1/2 szklanki) wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie wbij same żółtka i dodaj masło pokrojone na kawałki.

Wyrób ciasto za pomocą miksera i uformuj w kulę.

Odłóż ciasto do lodówki na 40 minut.

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Przełóż jabłka na patelnie, dodaj 1/2 szklanki cukru i cynamon. Duś jabłka do miękkości.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole i przełóż na blachę, następnie dodaj jabłka i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

szarlotka z mąki kukurydzianej
Szarlotka z mąki kukurydzianej
Koszt przygotowania dania
17.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
436 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Szarlotka z mąki kukurydzianej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z mąki kukurydzianej

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej.

Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska.

Pyszna, bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej to rozgrzewające ciasto z kruchym ciastem, które warto podawać w towarzystwie dobrej herbaty. To będzie idealny pomysł na relaks w swoim domu lub deser z bliskimi.

Zatem jak zrobić szarlotkę z mąki kukurydzianej?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.

Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

Oprócz tego jajka, masło, cynamon i nasz główny składnik, czyli jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Sam widzisz, jak szybka w przygotowaniu jest nasza szarlotka, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis.

Wartości odżywcze szarlotki z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
218.15 kcal
436.31 kcal
Białko
2.06 g
4.13 g

Węglowodany w szarlotce z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
33.06 g
66.12 g
Węglowodany przyswajalne
30.66 g
61.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.39 g
4.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.98 g
17.96 g
Tłuszcze nasycone
5.65 g
11.31 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.00 g
6.00 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
53.07 mg
106.14 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
78.98 µg (mcg)
157.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol
75.74 µg (mcg)
151.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Niacyna
1.16 mg
2.32 mg
Foliany
35.87 µg (mcg)
71.74 µg (mcg)
Beta karoten
31.77 µg (mcg)
63.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
6.40 mg
12.79 mg
Potas
94.07 mg
188.14 mg
Wapń
13.74 mg
27.48 mg
Fosfor
38.83 mg
77.66 mg
Magnez
9.38 mg
18.75 mg
Żelazo
1.06 mg
2.11 mg
Cynk
0.24 mg
0.47 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z mąki kukurydzianej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla szarlotki z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania szarlotki z mąki kukurydzianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
500 g
2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostak
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób