Szarlotka z mąki kukurydzianej
- Mąka kukurydziana - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostak (250 g)
- Jabłko (1500 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
Przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko i cukier (1/2 szklanki) wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie wbij same żółtka i dodaj masło pokrojone na kawałki.
Wyrób ciasto za pomocą miksera i uformuj w kulę.
Odłóż ciasto do lodówki na 40 minut.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Przełóż jabłka na patelnie, dodaj 1/2 szklanki cukru i cynamon. Duś jabłka do miękkości.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole i przełóż na blachę, następnie dodaj jabłka i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z mąki kukurydzianej
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej.
Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska.
Pyszna, bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej to rozgrzewające ciasto z kruchym ciastem, które warto podawać w towarzystwie dobrej herbaty. To będzie idealny pomysł na relaks w swoim domu lub deser z bliskimi.
Zatem jak zrobić szarlotkę z mąki kukurydzianej?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.
Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
Oprócz tego jajka, masło, cynamon i nasz główny składnik, czyli jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz, jak szybka w przygotowaniu jest nasza szarlotka, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis.
Alergeny w szarlotce z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla szarlotki z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szarlotki z mąki kukurydzianej
Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju jabłek użyjesz do naszej szarlotki. Możesz też użyć gotowych jabłek prażonych w słoiku, w celu oszczędzenia czasu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.