Szarlotka z kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (250 g)
- Masło - 1 i 1/4 kosztki (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder - 2/5 szklanki (50 g)
- Jabłko - 7 dużych jabłek (1500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (24 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 1/3 szklanki (65 g)
Przepis na szarlotkę z kruszonką krok po kroku
Z 2 szklanek mąki, cukru pudru, jajka i 1 1/2 kostki masła zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20-30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski.
Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, mąki ziemniaczanej i opcjonalnie cukru. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.
Na ciasto połóż jabłka.
Mąkę, masło i cukier rozetrzyj w kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Szarlotka
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Szarlotka z kruszonką jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Ciasto na szarlotkę z kruszonką to kruche ciasto o delikatnym, maślanym smaku. Ten pyszny wypiek kojarzony jest głównie z jesienią oraz zimą. Idealnie sprawdzi się dodatek korzennych, rozgrzewających przypraw. Przepis na szarlotkę z kruszonką jest łatwy jednak wymaga odrobiny czasu na przygotowanie. A jak zrobić szarlotkę z kruszonką dowiesz się z naszego dokładnego przepisu.
Ten dobry przepis na jabłecznik sprawi, że przygotowanie go będzie dla Ciebie łatwe i szybkie a ciasto zawsze będzie pyszne.
Alergeny w szarlotce z kruszonką
Lista alergenów dla szarlotki z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z kruszonką
Szarlotka jest ciastem, na cienkim, kruchym cieście, jabłkami i kruszonką. Przygotowana jednak jest z mąki o niskim typie, cukru i tłuszczu jednak spożywana raz na jakiś czas i w umiarkowanych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.